Taliansko vyšetruje únos šesťročného chlapca, ktorý ako jediný prežil haváriu lanovky
12 | 09 | 2021 I Diana Zaťková







Talianska prokuratúra začala vyšetrovanie po tom, ako šesťročného chlapca, ktorý ako jediný v máji prežil haváriu lanovky v Taliansku, odviedol jeho dedko do Izraela. A to napriek protestom ostatných členov jeho rodiny, informuje Guardian.


Eitan Biran, ktorého rodičia a dvojročný brat zahynuli pri nehode lanovky Stresa-Mottarone 23. mája, bol v centre boja o opatrovníctvo medzi príbuznými v Taliansku a Izraeli.



Rodina si robí prieky

Eitan, ktorého rodičia boli izraelskými štátnymi príslušníkmi s bydliskom v Taliansku, žil pred jeho údajným sobotným únosom so svojou tetou Aya Biran-Nirkoovou v Pavii. Dieťa jej bolo zverené do starostlivosti po tom, ako ho v júni prepustili z nemocnice v Turíne.


Eitanov starý otec z matkinej strany Shmulik Peleg sa po havárii presťahoval do Talianska z Tel Avivu. Podľa správ v talianskej tlači Peleg vzal dieťa v sobotu ráno, ale podľa dohody ho nepriviedol domov. Po vyhlásení poplachu talianska polícia zistila, že Eitan opustil Taliansko na palube súkromného lietadla s Pelegom, ktorý mal pri sebe izraelský pas dieťaťa. Diplomatické zdroje neskôr potvrdili ich príchod do Izraela.


Hrôza u susedov! Rakúšan mumifikoval mŕtvu matku kvôli sociálnym dávkam
Rakúska polícia našla telo ženy, ktorú vraj jej syn mumifikoval. Chcel si naďalej uplatňovať nároky na výplatu zo sociálneho zabezpečenia, informuje CNN. Čítať ďalej
12 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

Trauma dieťaťa sa môže ešte zväčšiť

Armando Simbari, právnik zastupujúci Biran-Nirkoovú, sa pre médiá vyjadril: „Táto správa je pre všetkých znepokojujúca a vyvoláva veľké obavy. Eitan bol vytrhnutý z rodiny, s ktorou vyrastal, a od lekárov, ktorí stále liečili jeho traumu.“


Pri havárii zahynuli aj Eitanovi prarodičia. Došlo pri tom k prasknutiu oloveného kábla, čo spôsobilo, že  kabína spadla asi 20 metrov do zalesnenej oblasti pod ňou.


„Neľutujem“: Francúz, ktorý dal facku Macronovi dostáva stovky podporných listov
Francúz, ktorý strávil v lete niekoľko mesiacov za mrežami za facku francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, uviedol, že dostal mnoho listov na podporu svojej „politickej“ akcie, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

Prežil ako jediný

Pätnásť ľudí nastúpilo na 20-minútovú jazdu lanovkou v meste Stresa pod jazerom Maggiore. Osem zo 14 mŕtvych vrátane šesťročného chlapca bolo talianskych štátnych príslušníkov. Ďalšou obeťou bol iránsky štátny príslušník, ktorý žil v Ríme.


Vyšetrovatelia stále pracujú na objasnení príčin havárie. „Čierna skrinka“ kabíny bola nedávno odstránená z miesta havárie. Očakáva sa, že posúdenie, či informácie obsiahnuté v softvéri naznačujú anomálie v systéme lanovky, budú trvať tri mesiace.


Štrnásť ľudí zo spoločnosti, ktorá vybudovala a udržiavala lanovkový systém, a firmy, ktorá ho spravovala, je predmetom vyšetrovania.


Zamlčaná štatistika úmrtí: Na toto zomierali Nemci najčastejšie. Na COVID-19 zomreli „len“ 4 percentá!
12 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová