Konečne ľudský prístup: Každý, koho vo Švédsku postihli po očkovaní nežiaduce účinky, bude odškodnený
12 | 09 | 2021 I Diana Zaťková

Švédska vláda oznámila nový návrh, podľa ktorého budú mať nárok na odškodnenie tí, ktorí v dôsledku očkovania proti koronavírusu mali nepriaznivé vedľajšie účinky. Téme sa venuje portál Breitbart.



Vláda prebrala zodpovednosť

Švédska vláda oznámila nový návrh vo štvrtok. Ministerka sociálnych vecí Lena Hallengrenová k tomu uviedla: „Vážne vedľajšie účinky očkovacích látok proti ochoreniu COVID-19 nie sú bežné. Ako jednotlivec by ste si mali byť istí, že v prípade ich výskytu sa vyplatí finančné odškodnenie.”

"Týmto zákonom štát preberá na seba náhradu škody spôsobenej schválenými očkovacími látkami proti COVID-19 v prípadoch, keď očkovacia látka nie je krytá farmaceutickým poistením. Alebo ak peniaze z farmaceutického poistenia nestačia," dodala Hallengrenová.
Farmaceutické firmy zodpovednosť odmietajú

Nový zákon prichádza po tom, čo Švédska rada pre poistenie liečiv v decembri minulého roku podnikla kroky na obmedzenie zodpovednosti za poistenie v prípade vedľajších účinkov spôsobených vakcínami počas pandémie vírusu COVID-19.

"Je to totalitný príkaz!" Austrálski policajti zbierajú peniaze, aby mohli právne napadnúť povinné očkovanie
Policajti z Queenslandu založili stránku zameranú na finančné zbierky. Zhromažďuje peniaze na právnikov a spochybňuje povinné očkovanie zamestnancov orgánov činných v trestnom konaní. Hovorí sa, že nová smernica „porušuje právo na slobodu“, píše... Čítať ďalej
12 | 09 | 2021 | Diana Zaťková


"Vzhľadom na obmedzenie farmaceutického poistenia existuje slabšia ochrana pred možným sériovým poškodením spôsobeným vakcínami proti COVID-19 ako v prípade iných liekov. Vláda sa preto domnieva, že v tomto ohľade je potrebné, aby štát doplnil poistenie liekov,“ uvádza sa v tlačovej správe.

Nový zákon nadobudne účinnosť v decembri. So spätnou platnosťou poskytne odškodné každému, kto mal nežiadúce účinky v dôsledku očkovania pred týmto dátumom. Vláda tiež navrhla vyčleniť 10 miliónov švédskych korún (1 159 443 dolárov) na financovanie iniciatívy.

Slzný plyn a zrážky s políciou: Vo Francúzsku odpor voči Covid passom narastá (VIDEO)
12 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

Iné krajiny sa na svojich občanov vykašľali

Náhrada škôd spojených s očkovaním je v iných krajinách ťažšie dostupná. Napríklad v USA, kde právnici potenciálnym klientom oznámili, že nemusia mať nárok na žiadnu náhradu.

Právnik Altom Maglio v júli pre tlačovú agentúru Reuters povedal, že jeho firmu kontaktovalo približne sto ľudí. Ale uviedol, že napriek tomu, že jeho firma v minulosti zastupovala mnoho ľudí s poraneniami súvisiacimi s očkovaním, tí, ktorí chcú získať náhradu za vakcíny proti koronavírusu, nemajú žiaden nárok na odškodnenie.

Začiatkom tohto roka kanadská federálna vláda otvorila program kompenzácie za zranenie očkovaním, ale uviedla, že na náhradu škody budú mať nárok iba osoby s „vážnym a trvalým zranením“.

Tisíce ľudí protestovalo v Istanbule proti pandemickým opatreniam
Viac ako 2000 Turkov v sobotu v Istanbule demonštrovalo proti vládnym opatreniam na boj proti koronavírusovej pandémii. Ľudia sa búrili proti očkovaniu, testovaniu a noseniu rúšok. Informovala o tom agentúra Reuters. Čítať ďalej
12 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR