Zelanský priznáva: Ani po stretnutí s Bidenom nedostala Ukrajina zelenú na vstup do NATO
11 | 09 | 2021 I Diana Zaťková

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský ani týždeň po stretnutí s Bidenom nemá odpoveď Washingtonu na ašpirácie svojej krajiny na vstup do NATO, informuje portál RT.





Tvrdí to samotný Zelenský. Na piatkovej akcii "ÁNO" vedenej oligarchami priznal, že americký prezident Joe Biden mu pri stretnutí v Bielom dome neposkytol konkrétnu odpoveď. „Áno, nedostali sme priamu odpoveď týkajúcu sa vstupu Ukrajiny do NATO,“ povedal Zelenský. Dodal, že kyjevské úrady veria, že majú americkú podporu.

"Na USA sa môžeme spoľahnúť, pretože máme vzťahy na inej úrovni,“ poznamenal prezident.
Hlavný prezidentov cieľ

Vstup do NATO bol cieľom Zelenského, keď bol v roku 2019 zvolený za lídra. Opakovane prosil o povolenie vstupu do aliancie. Táto myšlienka je však medzi členmi bloku čoraz menej obľúbená. Zdá sa, že nič nenasvedčuje tomu, že by bol Kyjev v blízkom čase prijatý.

"Je to geriatrický tyran": Republikáni odsúdili Bidenovu povinnosť očkovania ako „absolútne protiústavnú“
10 | 09 | 2021 | Diana Zaťková


Napriek Zelenského tvrdeniu, že Biden osobne podporuje Ukrajinu, tlačová tajomníčka Bieleho domu Jen Psakiová začiatkom tohto mesiaca poznamenala, že Kyjev má ešte pred sebou "kroky", ktoré je potrebné urobiť. „Musí sa usilovať v pokroku v reformách právneho štátu, modernizovať jeho obranný sektor a rozšíriť hospodársky rast,“ uviedla ako príklad.
Sú pripravení

Podľa Zelenského by však jeho krajinu mali pustiť čo najskôr. „Ukrajina je pripravená vstúpiť do NATO,“ povedal. „Sme pripravení na NATO. Na úrovni našej armády, na úrovni našich špecialistov.“

"Naša armáda je jednou z najmocnejších armád súčasnosti. Takže keď nám hovoria o reformách v obrannom sektore alebo reformách v armáde a že to je dôvod, prečo Ukrajina nevstúpila do NATO, zdá sa mi, že toto je nie úplne úprimný názor,“ pokračoval Zelenský.

Vnuk ruského generála poukázal na „nekompetentnosť“ pri odchode USA z Afganistanu
10 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

Budú čakať ďalších 25 rokov?

Začiatkom tohto roka Zelenský pre denník Washington Post povedal, že Západ vysiela do Kyjeva a ďalších krajín, ktoré sa usilujú o vstup do vojenského bloku, odkaz, že nemôžu byť súčasťou klubu. „Je to signál pre ostatné krajiny, že tu nie sú vítané,“ povedal pre americký denník.

Ukrajinská vláda si tiež želá vstúpiť do Európskej únie - je to ďalší z kľúčových Zelenského cieľov. V roku 2016 však vtedajší predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker uviedol, že vstupu Ukrajiny do EÚ a NATO bude Ukrajine trvať zhruba 20 alebo 25 rokov.

Putin: Západ vytvoril v Afganistane neporiadok, no s následkami sa musí vysporiadať celý svet
10 | 09 | 2021 | Diana Zaťková