Štúdia: Sme v TOP 10 finančne najvystresovanejších krajín
11 | 09 | 2021 I Diana Zaťková

Mnoho vecí nás môže stresovať v každodennom živote. Avšak bez ohľadu na to, kde vo svete žijete, je pravdepodobné, že financie sú na horných priečkach, píše portál Compare the Market.





Pri tom, aby ste sa uistili, že máte dostatok peňazí na zaplatenie účtov, pokrytie životných nákladov a o strese zo straty zamestnania ani nehovoriac môžu byť peniaze jedným z najväčších stresových faktorov na svete.




Dokazuje to aj nová štúdia, podľa ktorej sa Slovensko v rebríčku krajín pod najväčším finančným tlakom na svete, umiestnilo na 10. mieste. Spomedzi skúmaných 35 krajín sveta sa tak naša krajina dostala na vcelku neuspokojivé miesto, konštatuje portál Startitup.sk.
Päť hlavných faktorov

Do rebríčka boli zaradené členské krajiny Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Analýza sa venovala piatim základným faktorom - priemerný plat, miera nezamestnanosti, priemerné ceny domov, priemerné mesačné nájomné a priemerné mesačné životné náklady.

Väčšina Slovákov nedôveruje médiám. Napriek tomu sa málokto pokúša vyvrátiť fake news
Z výskumu Bratislava Policy Institute (BPI) vyplývajú zaujímavé skutočnosti súvisiace s tzv. fake news a dôverou voči médiám. Tá je na Slovensku veľmi nízka a väčšina facebookových užívateľov je presvedčená, že je veľmi náročné nájsť médium, ktoré... Čítať ďalej
10 | 09 | 2021 | Tibor Sipos


Ako štúdia zistila, pri priemernom mesačnom plate 1 202 eur a pri nezamestnanosti 6,9 percenta sa životné náklady priemerného Slováka šplhajú na 1 849 eur. Slováci tak na život potrebujú dvojnásobok toho, čo zarobia.

Sú však krajiny, ktoré v rebríčku obstáli ďaleko horšie. Finančne najzaťaženejšou zo všetkých analyzovaných krajín bola Kostarika. Druhou krajinou, ktorá je pod najväčším finančným tlakom, je Kolumbia. Toto miesto obsadila hlavne pre najnižší priemerný mesačný plat, ktorý je iba 270 eur.

Generálna prokuratúra sa opäť vzoprela. Zrušila trestné stíhanie vyšetrovateľky Santusovej
Veľa kriku pre nič! Nie, to nie je kniha Williama Shakespeara, ale slovenská realita. Generálna prokuratúra totiž zrušila ďalšie trestné stíhanie. Tentokrát šéfky vyšetrovateľov Inšpekčnej služby Diany Santusovej. Čítať ďalej
10 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik

Najlepšie je Američanom

Na porovnanie, najlepšie sa z hľadiska financií žije ľudom v USA. Je to hlavne vďaka priemernému platu, ktorý predstavuje 3 006 eur. Štáty na prvých priečkach mali pomerne nízku mieru nezamestnanosti (okolo 6,70 percenta), čo sa podarilo aj Slovensku, no naše skóre znížila hlavne nízka mesačná mzda.

Najviac ľudia zarobia v Luxembursku, kde sa mesačná priemerná mzda šplhá až na 3 585 eur. V závese za touto krajinou sú Austrália a Dánsko.

„Keď Pfizer na Slovensku dovolí, i motyka tam povolí!“ zarýmoval si Harabin na tému očkovania malých detí
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský odštartovaním očkovania od 5 do 11 rokov proti koronavírusu doslova otvoril Pandorinu skrinku. Pobúril tým nielen rodičov, ale aj viacerých politikov či expolitikov. Patrí medzi nich aj Štefan... Čítať ďalej
10 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik