Rusko je pripravené pokračovať v spolupráci s USA v boji proti terorizmu
11 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Rusko je pripravené opätovne spolupracovať s USA v boji proti terorizmu. Pri príležitosti 20. výročia útokov na USA z 11. septembra 2001 to uviedol ruský veľvyslanec vo Washingtone Anatolij Antonov, informovala agentúra AFP.


Antonov v sobotu na sociálnej sieti napísal, že ruská strana je s USA pripravená obnoviť obojstranný dialóg o anti-terorizme, ktorý tieto krajiny pod záštitou ministerstiev zahraničných vecí realizovali v rokoch 2018-19.

"Musíme odložiť všetky nezhody a spory, a spolupracovať v prospech bezpečnosti a prosperity nie len našich krajín, ale celého sveta," uviedol Antonov vo vyhlásení.

Spojené štáty si v sobotu pripomínajú 20. výročie útokov 11. septembra 2001, pri ktorých islamisti z teroristickej siete al-Káida zaútočili v štyroch dopravných lietadlách na ciele v USA.

Dve lietadlá vrazili do budov Svetového obchodného centra (World Trade Center – WTC) v New Yorku, tretie narazilo do budovy Pentagónu pri Washingtone a štvrté sa zrútilo v štáte Pensylvánia. Pri teroristických útokoch zahynulo takmer 3000 ľudí z 93 krajín, pričom zranenia utrpelo ďalších približne 6000 ľudí.

Mráz nenaskakuje z 11/9, ale z toho, čo prišlo potom
"Pred 20 rokmi som sa práve učil na skúšku na univerzite. Keď som v telke videl pád dvojičiek, prvé, čo mi napadlo, bolo - odpadne skúška? Prepáčte, nepreplakal som tri dni a tri noci. Príliš veľa som vedel o obetiach amerických vojen a ich... Čítať ďalej
11 | 09 | 2021 | Ľuboš Blaha/ redakčná úprava Ivan Brožík