"Musíme očakávať čoraz viac pandémií," upozorňuje imunológ
11 | 09 | 2021 I Diana Zaťková

Vedci z Pennsylvánskej univerzity pracujú na vytvorení vakcíny, ktorá by chránila nielen pred Covid-19, ale pred všetkými koronavírusmi. Dúfajú, že bude „pripravená“, kým dôjde k ďalšej pandémii, informuje portál RT.



Nemôžeme len čakať na ďalšiu krízu



Snahu vytvoriť pan-koronavírusové vakcínu vyvíja americký imunológ Drew Weissman, ktorého výskum pripravil cestu pre súčasné vakcíny mRNA proti Covid-19. "Musíte predpokladať, že bude pandémií ešte viac," povedal Weissman s tým, že iba čakať na ďalšiu krízu a nezačať práce na ďalšej vakcíne by bolo nezodpovedné.

„Našou predstavou bolo, že by sme mohli počkať na ďalšiu epidémiu alebo pandémiu koronavírusu a potom rok a pol stráviť výrobou vakcíny. Alebo by sme ju mohli vyrobiť teraz," uviedol vedec.

Weissman sa podelil o cenu 3 milióny dolárov za prácu pri úprave molekúl messenger ribonukleovej kyseliny (mRNA) s vedeckou pracovníčkou Katalin Karikóovou. Cieľom práce bolo pomôcť ľudskému telu bojovať proti vírusom tým, že inštruujú bunky, aby produkovali určité proteíny a vyvolávali protilátky.

Vládna lož odhalená: Mnohí "pacienti s COVID-19" majú inú hlavnú diagnózu
11 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Covid-19 - len jedna z mnohých epidémií

Na tomto výskume sú založené práve vakcíny Pfizer-BioNTech a Moderna, ktoré sa v súčasnosti používajú na boj proti Covid-19. Ten je však len jednou z epidémií, ktoré v posledných rokoch postihli svet, spolu s pôvodnými vírusovými infekciami SARS (závažný akútny respiračný syndróm) a MERS (blízkovýchodný respiračný syndróm).

Weissmanov tím už začal pracovať na projekte a povedal, že ich novým cieľom je vycvičiť imunitný systém tak, aby detegoval a reagoval na časti vírusu nazývané „konzervované oblasti“, pretože na rozdiel od špice tieto bunky nemutujú rýchlo.

Začiatkom tohto roka, keď sa vyskytol variant Delta, imunológ varoval, že varianty koronavírusu budú stále „strašidelnejšie a desivejšie“. Podľa Weissmana musí byť 75% až 85% svetovej populácie očkovaných, „aby sa pandémia dostala pod kontrolu“.

Štúdie: Neočkované deti sú zrejme oveľa zdravšie ako očkované
11 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová