Moskve sa ponúka dobrý obchod: Raketoplán Buran za hlavu kazašského chána
11 | 09 | 2021 I Diana Zaťková

Ruská národná vesmírna agentúra uviedla, že kazašský podnikateľ, ktorý vlastní cennú repliku legendárneho sovietskeho vesmírneho plavidla Buran, ponúkol raketoplán výmenou za hlavu posledného chána svojej krajiny. Informuje o tom portál RT.





Podľa Dmitrija Rogozina, ktorý stojí na čele Roscosmosu, prišla táto bizarná ponuka po sťažnostiach z Moskvy, že model Burana sa môže v dôsledku vážneho zanedbávania nakoniec rozpadnúť. Nič však nenasvedčuje tomu, že by návrh mohol byť alebo bol prijatý.
Snehová búrka

Buran (v ruštine „snehová búrka“) bol prvým vesmírnym plavidlom vyrobeným v rámci sovietskeho a ruského vesmírneho programu. Plavidlo dizajnom podobné americkému raketoplánu, uskutočnilo jeden orbitálny let v roku 1988. No program sa zastavil, keď sa Sovietsky zväz zrútil a finančné prostriedky vyschli.

Pôvodná kozmická loď Buran bola zničená v roku 2002, keď sa zrútila strecha hangáru na vesmírnej základni Bajkonur. Kozmodrom si prenajalo Rusko, ale nachádza sa v Kazachstane a bol bývalou základňou sovietskeho vesmírneho programu.

Rakety a tanky sú rozmiestnené po polovici Európy. Začali sa obrovské vojnové hry ruských a bieloruských jednotiek
Takmer sto tisíc ruských a bieloruských vojakov, námorníkov a letcov je nasadených na obrovské vojnové hry. Pokrývajú polovicu šírky Európy. A zahŕňajú stovky lietadiel, obrnených vozidiel a dokonca aj raketových systémov, informuje portál... Čítať ďalej
11 | 09 | 2021 | Diana Zaťková


Maketa je tiež na Bajkonure, uložená v inom hangári. Na rozdiel od iných kópií však tento konkrétny model skutočne dokázal lietať.
Cenná replika

V roku 2020 sa vedúci ruskej štátnej vesmírnej agentúry pokúsil Buran kúpiť a priniesť ho do Ruska, ale zistil, že patrí anonymnému majiteľovi z Kazachstanu, ktorého sa nepodarilo nájsť. Teraz bol identifikovaný ako Dauren Musa. Existuje len veľmi málo replík vesmírneho lietadla, vďaka ktorým je každá cenná a hodnotná.

V poslednom čase raketoplán, ktorý vlastní kazašský podnikateľ, sedí v schátranom hangári a pre vážne zanedbanie povinností je teraz v poslednom ťažení. Začiatkom tohto roka bol dokonca pokrytý grafitmi po tom, čo sa tam vlámali vandali.

Zelanský priznáva: Ani po stretnutí s Bidenom nedostala Ukrajina zelenú na vstup do NATO
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský ani týždeň po stretnutí s Bidenom nemá odpoveď Washingtonu na ašpirácie svojej krajiny na vstup do NATO, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 09 | 2021 | Diana Zaťková


Teraz, keď je majiteľ makety Burana verejne známy, Musovi by sa mohol krátiť čas. Vo štvrtok kazašský minister digitálneho rozvoja Bagdat Musin sľúbil, že bude Musa žalovať. Tvrdí, že kozmickú loď vlastní nezákonne. Podľa politika Musa nezákonne získal tri akcie Bajkonuru, z ktorých dve už súd vyhlásil za nezákonné.

"Veríme, že pán Musa nemá právo na túto spoločnosť, na majetok a Buran," povedal minister.
Moskva nevie, kde hlava je

Lebka posledného kazašského chána Kenesaryho Kasymova je už dlho napätou témou medzi Moskvou a Nur-Sultanom. V roku 1847 mu hlavu odťal konkurenčný chanát, ktorý ju potom poslal Rusom. Postupne kazašskí lídri v priebehu rokov požiadali o jeho vrátenie. Podľa Moskvy však nikto celkom nevie, kde tá  hlava momentálne je.

Roveru Perseverance sa podarilo získať z Marsu aj druhú vzorku hornín
Robotickému vozidlu Perseverance amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) sa podarilo získať v poradí druhú vzorku hornín z povrchu Marsu. V piatok o tom informovala NASA, ktorú cituje agentúra DPA. Čítať ďalej
11 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR