Karol Lovaš: "Pútnik v chorej krajine"
11 | 09 | 2021 I

Niekdajší novinár, v súčasnosti kňaz Karol Lovaš prehovára mnohým do duše. Otázkou je, či si jeho slová vezmú k srdcu práve tí, ktorým ich adresuje.


"Pre pápeža sme malý národ uprostred Európy. " Začal svoj status na sociálnej sieti Karol Lovaš.

Reprofoto FB (@Kraol Lovaš)

"Odrazu sme dôležití"

Sme národ "príliš malý a bezvýznamný, aby sme spĺňali jeho predstavu o „štáte na okraji“.

Nemáme ani 30 rokov. Naše dejiny sú poznačené útlakom." Píše publicista Lovaš.
Chce nám niečo povedať

Podľa Lovaša trpíme "komplexom malosti a menejcennosti, ktoré sme si za ten čas vybudovali. A odrazu sme dôležití. Pre neho dokonca „dôležitejší“ ako naši susedia. Akoby nám chcel povedať: Stojíte za to, Slováci! Zabudnite na malosť. Objavte, v čom ste veľkí! A dôležití."
V čom je vyspelosť človeka, politika, národa...

"Vyspelého jednotlivca i krajinu poznáme podľa toho, že nemajú potrebu ukazovať prstom na nikoho. Snažia sa mať upratané pred vlastným prahom.

Iba tak sa totiž môžu postaviť aj na prahy ostatných.

A oni pochopia, že na ich dvere klope ktosi, koho nejde prehliadnuť. Koho treba rešpektovať. Lebo dorástol. A stal sa sebavedomým." Pokračuje v apelačnom statuse Karol Lovaš.
Pripomienka na záver

"S prvou lekciou začína pápež František už v nedeľu. Nemali by sme ju zmeškať." Týmito slovami sa končí nami citovaný status Karola Lovaša na sociálnej sieti, venovaný návšteve pápeža na Slovensku.

(Medzititulky red. HD.)

"Vytriezvenie pápežom" (Karol Lovaš)
Obávam sa, že pri amaterizme politikov a cirkevných predstaviteľov, ktorý denne, v najrôznejších situáciách dokazujú, pôjde o prvú návštevu pápeža na Slovensku, ktorá prinesie v spoločnosti viac rozdelenia ako pokoja a spokojnosti, píše vo svojom... Čítať ďalej
22 | 07 | 2021 | Gabriel Matta