Väčšina Slovákov nedôveruje médiám. Napriek tomu sa málokto pokúša vyvrátiť fake news
10 | 09 | 2021 I Tibor Sipos

Z výskumu Bratislava Policy Institute (BPI) vyplývajú zaujímavé skutočnosti súvisiace s tzv. fake news a dôverou voči médiám. Tá je na Slovensku veľmi nízka a väčšina facebookových užívateľov je presvedčená, že je veľmi náročné nájsť médium, ktoré by bolo relevantné a dôveryhodné, píše Startitup.


V tohtoročnom lete boli spomínaným inštitútom analyzované názory užívateľov na Facebooku a výsledky vzišli z názorov až 1214 Slovákov. Pre 36,4 % respondentov je ľahšie vyjadriť svoje skutočné názory online. Takmer polovica Slovákov tiež volí odlišnú formu komunikácie v online chate ako v reálnom živote. Byť sám sebou v online prostredí je pre nich teda omnoho jednoduchšie, vyplýva z výskumu BPI.
Fake news

Falošné správy, často označované anglickým výrazom fake news, nevadia len zlomku slovenských respondentov. Väčšina ľudí ich buď nevníma, alebo je jasne proti nim. "Skutočne zaujímavým začína byť prostredie Facebooku pri konfrontácii s tzv. fake news. Počet respondentov, ktorým fake news v princípe vôbec nevadia, je pomerne nízky – 11,4%,“ informuje BPI. Až 40,5 % respondentov si tento problém neuvedomuje, fake news ignorujú. Veľmi nízke percento, a to len „21,5% respondentov sa pokúša fake news vyvrátiť v komunikácii s tými, ktorí im podľahli,“ vyplýva z prieskumu.

Vyvrátiť sa ich tak pokúša len ani nie štvrtina respondentov. Podľa výskumu je vyvracanie fake news zložité a ľudia na to nemajú popri svojich každodenných starostiach čas ani chuť.

Český poslanec varuje: Diktatúra sa maskuje za boj proti dezinformáciám, šíreniu fake news a hoaxov
V minulom roku Európska komisia na návrh komisárky Věry Jourovej predstavila tzv. Európsky akčný plán pre demokraciu. "To je nádherný eurospeakový výraz, ktorý by sa do slovenčiny dal preložiť ako cenzúra", uviedol najnovšie v prejave v Poslaneckej... Čítať ďalej
18 | 05 | 2021 | Ivan Brožík

Nedôvera v médiá

„A ukazuje sa, že práve tu je kameň úrazu, keď chceme hodnotiť správanie sa ľudí vo virtuálnom prostredí. Dôvera k médiám sa celkovo ukazuje ako značne problematická a nízka,“ píše BPI. Až podľa 46,8 % opýtaných je overovanie pravdivosti zložité a náročné. Týka sa to najmä správ z hlavného "mainstreamového" prúdu médií.  Až 68,1% respondentov tvrdí, že na Slovensku je veľmi náročné nájsť médium, ktoré by bolo relevantné a dôveryhodné.

„Aby obraz nebol jednoduchým – až 80,2% respondentov si pri sledovaní správ o politických udalostiach starostlivo vyberá médiá, ktoré sú podľa nich najdôveryhodnejšie. Ale ktoré to sú, keď väčšina respondentov si myslí, že nájsť dôveryhodné médium je tak náročné? Krajina sa ponorila do pekla nedôvery a práve tá je kľúčom k pochopeniu negatívnych dopadov pohybovania sa na sociálnych médiách,“ píše BPI.


Českí experti o fake news a vedľajších účinkoch vakcíny
Ako píše portál Magazín Plus, nákaza sa šíri naprieč celým svetom a ako jediné dostupné riešenie sa javí očkovanie vakcínou. Sú informácie o jej vedľajších účinkoch len fake news? Čítať ďalej
14 | 12 | 2020 | Timotej Dudka