Putin: Západ vytvoril v Afganistane neporiadok, no s následkami sa musí vysporiadať celý svet
10 | 09 | 2021 I Diana Zaťková
Ruský prezident Vladimír Putin vo štvrtok popoludní upozornil, že USA a ich spojenci sa síce stiahli z Afganistanu, ale teraz sa celé medzinárodné spoločenstvo musí vysporiadať s možnými následkami následného pádu, informuje portál RT.




Putin na videokonferencii ekonomickej medzinárodnej skupiny BRICS uviedol, že kríza v Afganistane je výsledkom pokusu vnútiť zahraničné myšlienky v krajine, kde nikdy nebudú prijaté.
Vnútenie cudzích hodnôt sa nepodarilo

"Mnohokrát som povedal, že súčasná kríza v Afganistane je priamym dôsledkom nezodpovedných pokusov vnútiť cudzie hodnoty a túžby budovať takzvané demokratické štruktúry politickým inžinierstvom, ktoré neberie do úvahy historické, ani národné charakteristiky ostatných národov,“ povedal Putin a obvinil USA a ich spojencov z „ignorovania tradícií, ktorými sa ostatné krajiny riadia“.

Zdôraznil, že takéto akcie vedú k destabilizácii a v konečnom dôsledku k chaosu. "Autori týchto experimentov potom rýchlo ustúpili a nechali svojich poddaných, aby sa o seba postarali sami. Celé medzinárodné spoločenstvo sa musí vyrovnať s dôsledkami,“ zhrnul Putin.

Putin a Lukašenko v Kremli rokovali o prehĺbení integrácie svojich štátov
Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v moskovskom Kremli prijal Západom neuznaného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Na spoločnom stretnutí mali okrem iného diskutovať o plánoch integrácie v rámci spoločného zväzového... Čítať ďalej
10 | 09 | 2021 | TASR


BRICS, pomenovaná podľa skratky Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Južnej Afriky, je skupina piatich veľkých rozvíjajúcich sa ekonomík, ktoré majú vo svojich regiónoch významný vplyv. Päť národov sa stretáva každý rok.
Právo na samourčenie

V rozhovore s ostatnými hlavami štátov BRICS Putin poznamenal, že skupina „dôsledne obhajuje nastolenie dlho očakávaného mieru a stability na afganskom území“. "Ľudia v tejto krajine bojovali mnoho desaťročí a získali právo sami určiť, aký bude ich štát," povedal ruský vodca.

Hnutie Taliban, označené v Rusku za teroristickú organizáciu oznámilo, že prevzalo kontrolu nad Afganistanom 15. augusta ešte pred plánovaným stiahnutím amerických vojsk. Odvtedy Moskva pristupuje k situácii inak ako väčšina západných krajín. Putin zároveň vyzval svet, aby reagoval na základe faktov.

Z Afganistanu odišiel posledný žid
Afganistan, ktorý ovládlo hnutie Taliban, v týchto dňoch opustil posledný príslušník tamojšej židovskej komunity. Agentúru AFP o tom vo štvrtok informoval americký podnikateľ židovského pôvodu Moti Kahana, ktorý organizoval jeho... Čítať ďalej
10 | 09 | 2021 | TASR