Putin a Lukašenko v Kremli rokovali o prehĺbení integrácie svojich štátov
10 | 09 | 2021 I TASR

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v moskovskom Kremli prijal Západom neuznaného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Na spoločnom stretnutí mali okrem iného diskutovať o plánoch integrácie v rámci spoločného zväzového štátu.


Ako informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy, bieloruské veľvyslanectvo v Moskve v predvečer zasadnutia zdôraznilo, že počas stretnutia sa neočakáva podpisovanie oficiálnych dokumentov o prehĺbení integrácie.

Agentúra BelTA však s odvolaním sa na bieloruského veľvyslanca v Moskve Uladzimira Siamašku informovala, že sa plánuje podpísanie "balíka" dokumentov o integrácii Ruska Bieloruska. Podľa agentúry BelTa má byť v Moskve posúdených 28 programových dokumentov, ktoré na rokovanie predložili vlády oboch krajín.

Keď je na čele rezortu vnútra Mikulec, pápež je na Slovensku v ohrození, varuje Blaha
Vyjadrenia exriaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského po prepustení z väzby na slobodu doslova otvorili Pandorinu skrinku. To, čo z nej vypadlo slovenskú verejnosť nielenže isto riadne šokovalo, ale najmä pomazalo bruchá členom opozičnému... Čítať ďalej
09 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik

Vedenie oboch krajín rokuje o politickej integrácii

Putin a Lukašenko by mali hovoriť aj o ďalších aktuálnych témach i o medzinárodnej situácii vrátane najnovšieho vývoja v Afganistane.

Agentúra RIA Novosti pripomenula, že posledné osobné stretnutie Putina s Lukašenkom sa konalo 13. júla v Petrohrade. Obaja politici však pravidelne absolvujú spoločné telefonické rozhovory - ten posledný sa konal koncom augusta.

Spravodajský portál Meduza.io pripomenul, že bieloruské a ruské vedenie rokujú o politickej integrácii svojich štátov od roku 1999. V rokoch 2019-20 sa tieto rokovania týkali 31 tematických okruhov zahŕňajúcich integráciu v rôznych sférach ekonomiky a verejnej správy.

Príslušné dokumenty neboli nikdy zverejnené, upozornila Meduza.io, ktorá súčasne pripomenula, že obyvatelia Bieloruska v minulosti protestovali proti integrácii svojej krajiny s Ruskom.

Ako sa militaristi ako Čaputová a spol. pozrú pápežovi, ako zástancovi mieru, do očí? Pýta sa Chmelár
Návšteva hlavy katolíckej cirkvi sa nezadržateľne blíži. Na Slovensku sa však stretnú dva paradoxy. Pápež František, ktorý odsudzuje vojny a násilie, a naši vládni predstavitelia, vrátane prezidentky, ktorí sa bratríčkujú s najvojnovejším štátom –... Čítať ďalej
09 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik