Protestujúci v Banskej Bystrici spísali Bystrickú rezolúciu a odkazujú: Nie sme špinavci, ani fašisti
10 | 09 | 2021 I Gabriela Fedičová

Vidiecka koalícia zorganizovala 9.9.2021 pokojné zhromaždenie občanov vidieka, ktorí prišli vyjadriť svoj názor k reforme národných parkov. Podujatia sa zúčastnilo viac ako 1500 lesníkov, poľnohospodárov, včelárov, chovateľov, rybárov, poľovníkov a priateľov vidieka, informuje Slovenská poľovnícka komora. Zástupcovia organizácií sú sklamaní z obvinení, že spustili masovú dezinformačnú kampaň tzv. reformy národných parkov a že sú nazývaní fašistami a špinavcami.


V Banskej Bystrici sa dňa 09.09.2021 zišlo viac ako 1500 nespokojných občanov vidieka. Odmietli súčasný spôsob jednania s majiteľmi a obhospodarovateľmi pôdy. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) a jeho vedenie podľa nich nedodržiava programové vyhlásenie Vlády SR, za ktoré sa zaviazali.
Nie sme špinavci, ani fašisti

"Podujatia organizovala Slovenská lesnícka komora, Únia regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska, Rada združení neštátnych vlastníkov lesov, Slovenská poľovnícka komora a ďalšie organizácie. Na podujatí ďalej vystúpili zástupcovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, Slovenského zväzu včelárov, OZ Vidiecka platforma, Zväzu spracovateľov dreva, Dobrovoľný hasičský zbor, i mnohí ďalší. Celý sprievodný program bol popretkávaný kultúrnym programom, čo navodilo veľmi pokojnú a priateľskú atmosféru," uvádza sa v tlačovej správe.

Hysterickí cestujúci spolu s posádkou, vyhodili ženu z lietadla lebo vraj nemala rúško!
Pred odletom z dovolenkovej destinácie smer Antalya- Košice, zažili muž so ženou v lietadle nepríjemnosť, ktorá sa tak ľahko nevidí. Plné lietadlo dovolenkárov vrátane personálu a pilotov za búrlivého potlesku vyprevádza dvojicu z lietadla. Bez... Čítať ďalej
10 | 09 | 2021 | Ivan Mihale

Členovia Vidieckej koalície spísali rezolúciu

Na zhromaždení bola jednohlasne schválená Bystrická rezolúcia  ktorej žiadajú odstúpenie ministra životného prostredia Jána Budaja. Ďalej predsedu NR SR Borisa Kollára, aby zabezpečil stiahnutie poslaneckej novely zákona. Žiadajú predsedu vlády SR Eduarda Hegera, aby trval na komplexnom a systémovom riešení rozporov vidieka predložením vládneho návrhu jednotného zákona o lesoch a ochrane prírody, po dôslednom prehodnotení národných parkov a zonácií.

MŽP žiadajú o uvalenie embarga na vyhlasovanie nových chránených území až do prehodnotenia tých existujúcich. A zdôrazňujú, že pokiaľ sa predchádzajúce body nenaplnia a dôjde k prejednaniu zákona o ochrane prírody v pléne NR SR, sú pripravení zhromaždenie zopakovať v oveľa väčšej miere, až do doby akceptovania našich požiadaviek.

Väčšina Slovákov nedôveruje médiám. Napriek tomu sa málokto pokúša vyvrátiť fake news
Z výskumu Bratislava Policy Institute (BPI) vyplývajú zaujímavé skutočnosti súvisiace s tzv. fake news a dôverou voči médiám. Tá je na Slovensku veľmi nízka a väčšina facebookových užívateľov je presvedčená, že je veľmi náročné nájsť médium, ktoré... Čítať ďalej
10 | 09 | 2021 | Tibor Sipos

Značka NATURA2000 v minulosti priniesla iba byrokratickú záťaž

Jasným príkladom nerešpektovania obyvateľov vidieka, ale predovšetkým vlastníkov pôdy, sú podľa nich aj prerokovania vyhlasovania chránených vtáčích území v roku 2003. Upozorňujú, že aj vtedy boli všetci dotknutí majitelia ubezpečovaní, že NATURA2000 sa zásadne nikoho nedotkne. Pre majiteľov pôdy to mala byť tzv. super značka a taktiež, ako región mali zarobiť na eurofondoch.

Po uplynutí viac ako 20 rokov pripomínajú, že v niektorých územiach nemôže byť vykonávaná bežná hospodárska činnosť a to v čase od 1.3. do 31.8, kedy je obdobie hniezdenia vtákov. Značka NATURA2000 im priniesla len byrokratickú záťaž. K vykonávaniu akejkoľvek činnosti potrebujú súhlas ochrany prírody. A tiež, že Eurofondy na pôdu dnes nepoberajú vlastníci, ktorí sú na pôdu existenčne viazaní, ale tí, ktorí činnosť na pozemkoch vlastníkov zakázali, alebo obmedzili.

Zamenili si zverenú moc za znásilňovanie prostitútky
Sú schopní naozaj všetkého. Aj viacnásobnej neuznášaniaschopnosti. Budú síce klamať, že oni tam sú, pracujú do roztrhania tela v prospech občana, akurát - nehlasovali. Ale ignorovať takmer polovicu občanov, voličov Slovenska, ktorých v parlamente... Čítať ďalej
09 | 09 | 2021 | Ivan Brožík

Obavy z nepremyslených krokov zástupcov envirorezortu

V správe, ktorú zverejnila Slovenská poľovnícka komora zdôrazňujú, že nie sú proti ochrane prírody, práve naopak. "Príroda na Slovensku je formovaná, zveľaďovaná a ochraňovaná práve nami, ľuďmi viazanými na život na vidieku. Členmi našich organizácií," píšu.

"Máme oprávnené obavy z nepremyslených krokov zástupcov envirorezortu. A to predovšetkým zo spôsobu akým „novelu“ pripravili. Oni ju totiž nepripravili vôbec. Do dnešného dňa nevypočítali žiadne socio-ekonomické dopady na regióny a ľudí v nich žijúcich. Turizmus na Slovensku už niekoľko rokov preukázateľne klesá. Nepomohli mu ani proti pandemické opatrenia a výrazne ani opatrenia na podporu domáceho turizmu. Je preto naivné myslieť si, že vidiek zachráni akási prebudova na turizmus," dodávajú v závere tlačovej správy.

Exminister zdravotníctva ČR o očkovaní detí: "To, čo sa deje na Slovensku, je skutočne experiment!"
10 | 09 | 2021 | Diana Zaťková