Prílet pápeža na Slovensko využili aj občianske združenia: Žiadajú odluku cirkví od štátu
10 | 09 | 2021 I Diana Zaťková

Už najbližšiu nedeľu zavíta na Slovensko pápež František. A práve v nedeľu plánujú občianske združenia zorganizovať na Námestí SNP v Bratislave demonštráciu za odluku cirkví od štátu. Informujú o tom organizátori na sociálnej sieti.



Dňa 12.9.2021 o 15:00 sa na Námestí SNP v Bratislave uskutoční podujatie za odluku cirkví od štátu a na podporu obetí sexuálneho zneužívania zamestnancami cirkvi. Akcia sa koná v čase, kedy pápež priletí na Slovensko, organizátori však uisťujú, že nie je zameraná proti pápežovi.


Organizátori hneď v úvode svojho príspevku na sociálnej sieti citujú Článok 1 Ústavy SR: "Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa nijakú ideológiu ani náboženstvo." A v tomto duchu chcú viesť aj protest.


Väčšina Slovákov nedôveruje médiám. Napriek tomu sa málokto pokúša vyvrátiť fake news
Z výskumu Bratislava Policy Institute (BPI) vyplývajú zaujímavé skutočnosti súvisiace s tzv. fake news a dôverou voči médiám. Tá je na Slovensku veľmi nízka a väčšina facebookových užívateľov je presvedčená, že je veľmi náročné nájsť médium, ktoré... Čítať ďalej
10 | 09 | 2021 | Tibor Sipos


Odluka cirkví od štátu

Podľa organizátorov, občianskeho združenia ETHOS a Inštitútu ľudských práv, je cieľom podujatia upozorniť na stále neuskutočnenú odluku cirkví od štátu. "Keďže naši zákonodarcovia za viac ako 30 rokov nedokázali splniť požiadavku Novembra 1989 na dôslednú odluku cirkví od štátu, cirkvi sú stále financované priamo zo štátneho rozpočtu z daní všetkých občanov," upozorňujú organizátori.


Podľa nich máme náboženstvo v školách, v zdravotníctve, v armáde a v podstate celej štátnej správe a politici neustále prizývajú cirkevných predstaviteľov k participácii pri pripomienkovaní alebo navrhovaní zákonov. "Už niekoľko volebných období pozorujeme výrazné útoky cirkevných predstaviteľov a ich podporovateľov v parlamente na ľudské práva a sekulárny charakter štátu," vysvetľujú.


„Keď Pfizer na Slovensku dovolí, i motyka tam povolí!“ zarýmoval si Harabin na tému očkovania malých detí
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský odštartovaním očkovania od 5 do 11 rokov proti koronavírusu doslova otvoril Pandorinu skrinku. Pobúril tým nielen rodičov, ale aj viacerých politikov či expolitikov. Patrí medzi nich aj Štefan... Čítať ďalej
10 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik



Vatikánske zmluvy


Organizátori chcú tiež upozorniť na "diskriminujúce Vatikánske zmluvy, ktoré sú pre Slovenskú republiku jednostranne nevýhodné a dávajú Katolíckej cirkvi významné nadpráva". Podľa nich tieto zmluvy politici prijali bez spoločenskej diskusie a bez preskúmania Ústavným súdom, napriek tomu, že sa Slovenská republika podľa Ústavy neviaže na žiadne náboženstvo.


Tak isto chcú organizátori na pochode vyjadriť plnú podporu obetiam zneužívania kňazmi. "Spoločne sa pripojíme k žiadosti o stretnutie obetí s pápežom Františkom. Takéto stretnutie býva štandardným bodom programu návštev pápeža Františka v iných krajinách."


Podľa ich slov to dáva obetiam sexuálneho zneužívania kňazmi legitimitu, podporu, odvahu prehovoriť a fakt, že sa na nich nezabudlo. Účasť na podujatí potvrdilo už vyše dvetisíc ľudí.


Ilavský: Ešte stále veríte týmto bláznom? Otázok okolo testov pre deti je viac ako dosť. A chýba v nich aj slovenský návod!
Testovať deti po novom budú môcť už aj ich rodičia - doma. Ono to síce znie skvelo, ale... Je tam to ale, na ktoré pomyslel len asi málokto. Ak nás doteraz testovali iba zdravotníci na to určení, ako to, že odrazu to môže robiť hocikto? A ešte na... Čítať ďalej
10 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik