Pandémia covidu celosvetovo spomaľuje už druhý týždeň za sebou!
10 | 09 | 2021 I TASR/Bačinský

Pandémia koronavírusu SARS-CoV-2 celosvetovo spomalila už druhý týždeň za sebou, zaznamenaných bolo menej nových prípadov nákazy aj menej úmrtí. Od polovice júna pritom čísla rástli, najmä v dôsledku šírenia nákazlivejšieho variantu delta. Informovala o tom v piatok agentúra AFP, odvolávajúc sa na údaje zo svojej databázy.


Počet denných prírastkov nákazy vo svete klesol za uplynulých sedem dní o osem percent na 589.900. Ako však upozornila AFP, potvrdené prípady predstavujú iba zlomok skutočných prípadov infekcie, čo má súvis aj s rozličnou intenzitou testovania v jednotlivých krajinách.

Situácia sa zlepšila vo väčšine sledovaných oblastí: v Afrike poklesol počet nových denných prípadov o 21 percent, na Blízkom východe o 15 percent, v Ázii a Severnej Amerike o deväť percent a o osem percent v Latinskej Amerike a Karibiku. V Európe sa stav stabilizoval, Oceánia zaznamenala 17-percentný nárast - avšak táto oblasť je nákazou relatívne málo zasiahnutá.

Neuveriteľné: Keď EMA Sputnik neodporučila, nechceli sme ho. Očkovanie detí neodporúča tiež, no nám je to jedno!
Očkovanie detí od 5 do 11 rokov na Slovensku vyvolalo nielen doslova búrku diskusií, ale aj nevôle. Proti sa postavili nielen doslova množstvá rodičov, ale stále viac sa proti rozhodnutiu ministra Lengvarského stavajú i členovia a zástupcovia... Čítať ďalej
10 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik


Spomedzi krajín evidovali za sedem dní najprudší nárast v Srbsku - o 64 percent. Nasledovalo Rumunsko (51 percent), Sýria (36 percent), Mongolsko (33 percent) a Austrália (32 percent).

Naopak, Kosovo zaznamenalo 40-percentný pokles. V Španielsku hlásili denne o 36 percent menej prípadov, v Gruzínsku o 35 percent a v Azerbajdžane a Japonsku zhodne o 34 percent.

V prepočte na počet obyvateľov hlásili najvyššie denné prírastky prípadov nákazy v Mongolsku (795), Izraeli (621) a Čiernej Hore (576).

Počet úmrtí súvisiacich s covidom klesol takisto druhý týždeň v rade, najnovšie o šesť percent na 9047 denne.

Najviac očkovacích dávok doteraz podali v Spojených arabských emirátoch - 189 na 100 obyvateľov. Nasledujú Izrael (166), Singapur (151) a Čile (149).

Ilavský: Ešte stále veríte týmto bláznom? Otázok okolo testov pre deti je viac ako dosť. A chýba v nich aj slovenský návod!
Testovať deti po novom budú môcť už aj ich rodičia - doma. Ono to síce znie skvelo, ale... Je tam to ale, na ktoré pomyslel len asi málokto. Ak nás doteraz testovali iba zdravotníci na to určení, ako to, že odrazu to môže robiť hocikto? A ešte na... Čítať ďalej
10 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik