Maďarsko ponúklo Poľsku pomoc pri ochrane hraníc s Bieloruskom
10 | 09 | 2021 I TASR

Maďarská vláda ponúkla Poľsku pomoc pri ochrane hraníc s Bieloruskom v snahe zabrániť ilegálnej migrácii. Oznámil to vo štvrtok maďarský prezident János Áder po rokovaní s poľským prezidentom Andrzejom Dudom, ktorý navštívil Budapešť, informovala agentúra AP.


Na poľsko-bieloruskej hranici vypukla vážna migračná kríza a udalosti v Afganistane, kde sa v polovici augusta dostalo k moci militantné hnutie Taliban, "v budúcnosti vyvinú na Poľsko pravdepodobne ešte väčší migračný tlak," povedal Áder na spoločnej tlačovej konferencii s Andrzejom Dudom.

Duda sa Áderovi poďakoval za uvedenú ponuku a vyhlásil, že Bielorusko prijíma voči jeho krajine "hybridné opatrenia a zatláča migrantov do Poľska".

Keď je na čele rezortu vnútra Mikulec, pápež je na Slovensku v ohrození, varuje Blaha
Vyjadrenia exriaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského po prepustení z väzby na slobodu doslova otvorili Pandorinu skrinku. To, čo z nej vypadlo slovenskú verejnosť nielenže isto riadne šokovalo, ale najmä pomazalo bruchá členom opozičnému... Čítať ďalej
09 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik

Pomoc pri kontrole 370 kilometrového plota

Maďarsko ponúkne Poľsku pomoc pri kontrole a údržbe 370-kilometrového plota, s ktorého výstavbou Poľsko začalo koncom augusta. Už v júli Poľsko natiahlo pozdĺž 130-kilometrového úseku hraníc ostnatý drôt. Budapešť sa s Varšavou takisto podelí o skúsenosti s výstavbou bariéry proti utečencom, ktorú Maďarsko začalo stavať počas migračnej krízy v roku 2015.

Poľský prezident sa stretol i s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, ktorý ho uistil o plnej podpore Maďarska v súvislosti s údajný "útokom" na Poľsko zo strany Európskej komisie. Tá sa rozhodla v utorok požiadať Súdny dvor EÚ o uloženie finančných sankcií voči Varšave pre spornú reformu poľskej justície.

Orbán toto rozhodnutie nazval "šokujúcim a absolútne neprijateľným", povedal pre agentúru MTI jeho hovorca Bertalan Havasi. Dodal, že Maďarsko súhlasilo v tejto záležitosti s prijatím rezolúcie na podporu Poľska a preskúma i možnosti podniknutia právnych krokov v prospech Varšavy.

OĽANO nemá problém prijať zvyšných poslancov Za ľudí, ak budú chcieť
Strana Za ľudí je v troskách. Zvyšok z toho čo z nej ostalo, chce Matovič schovať pod svoje krídla. Vraj ak budú mať chuť, prijme každého čestného poslanca. Čítať ďalej
09 | 09 | 2021 | TASR/Bačinský

Schválený 30 dňový výnimočný stav

Dolná komora poľského parlamentu (Sejm) v pondelok v reakcii na narastajúci počet migrantov usilujúcich sa prekročiť hranicu s Bieloruskom schválila na 30 dní výnimočný stav v regiónoch, ktoré sa nachádzajú pri hraniciach s Bieloruskom.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko koncom mája oznámil, že jeho krajina v reakcii na tvrdšie západné sankcie už nebude brániť migrantom postupovať ďalej do EÚ. Odvtedy krajiny so spoločnými hranicami s Bieloruskom, najmä Litva, ale aj Lotyšsko, zaznamenávajú dramatický nárast počtu migrantov.