Generálna prokuratúra sa opäť vzoprela. Zrušila trestné stíhanie vyšetrovateľky Santusovej
10 | 09 | 2021 I Jozef Uhlarik

Veľa kriku pre nič! Nie, to nie je kniha Williama Shakespeara, ale slovenská realita. Generálna prokuratúra totiž zrušila ďalšie trestné stíhanie. Tentokrát šéfky vyšetrovateľov Inšpekčnej služby Diany Santusovej.


Minister vnútra Roman Mikulec, ale aj policajný exprezident Peter Kovařík dostali od Generálnej prokuratúry ďalšiu frčku po nose. Ako informuje portál 1.pluska.sk, Generálna prokuratúra nečakane zrušila uznesenie o začatí trestného stíhania vyšetrovateľky Diany Santusovej. Pre šéfov polície je to zrejme pri ich suverenite, s akou pred verejnosťou vystupovali, ľadová sprcha.
Nebolo zistené porušenie všeobecne záväzných ani interných predpisov

Všetko to spustila kauza, ktorá stála nielen miesto policajného prezidenta Petra Kovaříka, ale aj jeho obvinenie z marenia spravodlivosti a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Išlo o zákrok proti trojici obvinených z krivej výpovede – Petrovi Petrovovi, Matejovi Zemanovi a Csabovi Dömötörovi, ktorý mali vykonať dve zásahové jednotky zo Sobraniec. Santusovej ho odporučil kontrolný orgán vyšetrovacieho tímu a podpisom to mal potvrdiť aj jej nadriadený. Prvému tímu sa síce zadržať obvineného Csabu Dömötöra podarilo, ten druhý pri Petrovi Petrovovi a Matejovi Zemanovi toľko šťastia nemal. Dôvodom bolo, že Kovaříkovi sa pri zásahu nepozdával práve výber zásahových jednotiek zo Sobraniec. Stalo sa teda to, že zásah na obidve obvinené osoby stopol len 25 minúť po zadržaní Dömötöra.

Zásah sa stal okamžite terčom kritiky aj vyšetrovania a len dva dni po nevydarenom zásahu dočasný riaditeľ ÚIS Peter Scholtz odvolal Santusovú z riadiacej funkcie. Ako informuje portál aktuality.sk, položiť ju mal údajne nielen sporný zásah, ale i viaceré podozrivé a nevysvetlené stretnutia. Jedno malo súvisieť aj s tajnou službou. Santusová sa preto šla obhajovať, čo sa jej nakoniec aj podarilo, pretože Generálna prokuratúra voči nej zrušila uznesenie vyšetrovateľa NAKA o začatí trestného stíhania. „V súvislosti s predmetom kontroly nebolo zistené porušenie všeobecne záväzných predpisov a interných predpisov,“ uvádza sa v dokumente o výsledkoch kontroly, čo potvrdil aj šéf Smeru-SD Robert Fico.

Máme dôkaz: Mikulec aj s Kovaříkom pravdepodobne tárali a Santusová nič neporušila
Peter Pčolinský zo Sme rodina zverejnil na svojom Facebooku zaujímavý dokument podpísaný šéfom tlačového oddelenia ministerstva vnútra Petrom Lazarovom. Ministerstvo vnútra dokumentom odpovedá na otázky šéfky tímu vyšetrovateľov z policajnej... Čítať ďalej
10 | 09 | 2021 | Gabriel Matta