Britská kráľovná Alžbeta II. podporuje hnutie Black Lives Matter
10 | 09 | 2021 I TASR

 Britská kráľovná Alžbeta II. a ďalší členovia kráľovskej rodiny podporujú hnutie Black Lives Matter (BLM/Na životoch černochov záleží), uviedol v rozhovore pre televíziu Channel 4 News vysoký predstaviteľ Buckinghamského paláca. Správu priniesla v piatok agentúra Reuters.


Ken Olisa, ktorý je prvým mužom tmavej pleti vo funkcii osobného zástupcu panovníčky pre administratívnu oblasť Veľký Londýn, povedal, že s členmi kráľovskej rodiny diskutoval o téme rasizmu v dôsledku protestov, ktoré v Spojených štátoch vyvolala smrť Afroameričana Georgea Floyda. Ten zomrel v máji 2020, keď mu policajt z Minneapolisu kľakol na krk. Jeho smrť podnietila vznik decentralizovaného politického a sociálneho hnutia BLM, ktoré protestuje proti policajnej brutalite, rasovej nerovnosti, nespravodlivosti a systematickému rasizmu voči černochom.
Odpoveď je jednoduchá, áno

Olisa v relácii dostal otázku, či britský "palác" podporuje Black Lives Matter.

"Odpoveď je jednoduchá, áno," povedal Olisa a dodal, že rasa "je horúcou témou konverzácie. Otázkou zostáva, čo viac môžeme urobiť preto, aby sa spoločnosť zaviazala odstrániť túto bariéru".

V marci tohto roka sa kráľovská rodina dostala pod paľbu kritiky po tom, ako princ Harry a jeho manželka Meghan poskytli rozhovor americkej moderátorke Oprah Winfreyovej. Vojvodkyňa zo Sussexu v ňom obvinila kráľovskú rodinu z rasizmu.

Lengvarský očkovaním detí rozzúril Slovákov. „Tu treba revolúciu ako pred 30 rokmi. Iné nepomôže!“
Ministerstvo zdravotníctva a jeho šéf Vladimír Lengvarský sa museli celkom zblázniť. Oznámili totiž, že spúšťajú očkovanie detí od 5 do 11 rokov. Ako prví na svete! Opäť teda budeme v niečom prví na svete, tak ako pri celoplošnom testovaní a... Čítať ďalej
10 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik


Buckinghamský palác následne vydal stanovisko, v ktorom oznámil, že kráľovná Alžbeta II. je smutná z problémov, s ktorými sa v ostatných rokoch stretli jej vnuk a jeho manželka. Zároveň uistila verejnosť, že obvinenia z rasizmu berie veľmi vážne.

Televízia Channel 4 News plánuje celý záznam rozhovoru s Kenom Olisom odvysielať v piatok večer.