Biden druhýkrát telefonoval so Si Ťin-pchingom, hovorili o ekonomike i pandémii
10 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Americký prezident Joe Biden absolvoval po siedmich mesiacoch vo štvrtok večer miestneho času svoj druhý telefonický rozhovor s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Obaja lídri sa počas 90-minútového telefonátu zhodli na potrebe zaistiť, aby konkurencia, ktorá panuje medzi týmito dvoma mocnosťami, neprepukla do konfliktu," píšu agentúry AFP a Reuters.


Vo vyhlásení Bieleho domu sa uvádza, že obaja lídri viedli širokú strategickú diskusiu týkajúcu sa oblastí ich spoločného záujmu a naopak i otázok, v ktorých sa záujmy, hodnoty a perspektívy Pekingu a Washingtonu rozchádzajú".

Konverzácia sa podľa vysokého predstaviteľa Bieleho domu zamerala na ekonomické problémy, klimatické zmeny a koronavírusovú pandémiu. Podľa agentúry AFP Biden vyjadril počas rozhovoru obavy z čínskych kybernetických útokov namierených proti USA.

Čínske štátne médiá uviedli, že rozhovor bol "úprimný a hĺbkový", pričom Si Ťin-pching svojmu náprotivku tlmočil znepokojenie, že politika USA vo vzťahu k Číne spôsobuje ich vzájomným vzťahom veľké problémy. Podľa čínskych médií sa obe strany tiež dohodli, že budú v častom kontakte.

Je Zelenský nový Saakašvili? Západ robí na Ukrajine rovnakú chybu, ako v Gruzínsku (Glenn Diesen)
Názor Glenna Diesena Čítať ďalej
08 | 09 | 2021 | Diana Zaťková