Svet bol „zaočkovaný proti vírusu nacizmu“ počas 2. svetovej vojny, ale imunita v krajinách ako Ukrajina zaniká, tvrdí Lavrov
09 | 09 | 2021 I Lukáš Leca

Prudký nárast počtu prípadov rusofóbie a úsilia o oživenie nacistov ukazuje, že ľudia zabúdajú na ponaučenia z 2. svetovej vojny a smerujú späť ku katastrofe, tvrdí najvyššie postavený ruský diplomat, informuje portál RT.


Sergej Lavrov v stredu na medzinárodnom protifašistickom fóre v Moskve vzdal úctu k výročiam dvoch historických udalostí v tomto roku. 80. výročiu vstupu Ruska do vojny proti nacistickému Nemecku a 75. výročiu norimberského procesu.

„Žiaľ, dnes účinok očkovania, ktoré sme dostali proti nacistickému vírusu, začína slabnúť,“ povedal Lavrov. „Na Ukrajine a v pobaltských krajinách prebieha protiruská propaganda pod holým nebom. Zatiaľ čo nacionalistickí radikáli napredujú vpred,“ dodal.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/09/09/takmer-70-nezaockovanych-americanov-by-radsej-opustilo-pracu-ako-by-malo-absolvovat-povinne-ockovanie/v

"Pomníky vojakom Červenej armády, ktorí oslobodili svet od hnedého moru, znesväcujú a ničia. Zintenzívnenie medzinárodného úsilia zameraného na obmedzenie týchto nebezpečných tendencií, ktoré ohrozujú základné princípy mierovej koexistencie štátov, je dôležitejšie než kedykoľvek predtým," poznamenal Lavrov.

Ukrajina nariadila v posledných rokoch zrútenie série pamätníkov pripomínajúcich víťazstvo nad fašizmom.

V tom istom období však úrady schválili inštalácie určené pre vojnových ukrajinských nacionalistov, pričom v meste Ivano-Frankovsk v roku 2019 odhalili sochu nacistického kolaboranta Romana Šucheviča.

Kokaín sa dostáva do Európy najmä cez prístavy v Belgicku a Holandsku
Belgicko a Holandsko sa stali hlavnými vstupnými centrami pre obchodovanie s kokaínom v Európe, keď v tejto úlohe nahradili Španielsko, ktoré bolo donedávna vstupnou bránou pašovaného kokaínu do európskych krajín. Čítať ďalej
08 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR