Orbán v boji proti migrantom spája Maďarsko so Srbskom
09 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Maďarsko a Srbsko spoja svoje sily, aby zastavili prípadné migračné vlny a ochránili tak Európu vrátane Nemecka, kam mnohí migranti smerujú.


Vyhlásil to v stredu maďarský premiér Viktor Orbán po stretnutí s predsedníčkou srbskej vlády Anou Brnabičovou, kde podpísali dohodu o priateľských vzťahoch a strategickom partnerstve medzi oboma krajinami.

Orbán na tlačovej konferencii upozornil na možný prílev miliónov utečencov do Európy v dôsledku "amerického zlyhania v Afganistane", napísala agentúra MTI. Ak sa migranti rozhodnú ísť do Európy po súši, Srbsko a Maďarsko sa ocitnú vo veľmi ťažkej situácii, zdôraznil Orbán.

Merkelová: Som feministka; všetci by sme mali byť feministami
Nemecká kancelárka Angela Merkelová označila v stredu samú seba za feministku, pričom uviedla, že jej postoj v otázke rodovej rovnosti sa rokmi vyvíjal. Čítať ďalej
09 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


"Vlády, mimovládne organizácie a organizácie (miliardára Georgea) Sorosa, ktoré aj predtým podporovali migráciu", sú podľa Orbána teraz rovnako pripravené napomáhať migrácii z Afganistanu.

Ako ďalej uviedol, členstvo Srbska v Európskej únii je kľúčové pre jej bezpečnosť. Prízvukoval, že Európa nesmie nechať Balkán v pozícii nárazníkovej zóny, informovala agentúra Tanjug.

"Chránime Maďarsko a Srbsko, chránime seba, ale všetci vieme, že títo migranti nechcú žiť tu - chcú ísť do Nemecka. Takže keď chránime seba, chránime aj Európu vrátane Nemecka, ako sme to robili po celé stáročia. Je to tak aj napriek tomu, že sa nám za to nedostáva uznania a už vôbec nie vďaky," dodal maďarský premiér.

Bulharsko: V centre Sofie sa protestovalo proti novým reštrikciám
Zhruba 2000 ľudí protestovalo v stredu v centre bulharskej metropoly Sofia proti novým reštriktívnym opatreniam, ktoré majú v tejto krajine s najnižšou mierou zaočkovanosti v EÚ zabrániť šíreniu nového koronavírusu. Informovali o tom agentúry AFP a... Čítať ďalej
08 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR