Objavili sa nové podrobnosti o výskume koronavírusu v čínskom laboratóriu
09 | 09 | 2021 I Lukáš Leca

Bolo zverejnených viac ako 900 strán materiálov súvisiacich s výskumom koronavírusu financovaným USA, informuje portál The Intercept.


Novo vydané dokumenty poskytujú podrobnosti o výskume niekoľkých typov koronavírusov na wuhanskom virologickom inštitúte v Číne. Portál Intercept získal viac ako 900 strán dokumentov dokumentujúcich prácu EcoHealth Alliance, americkej zdravotníckej organizácie, ktorá použila federálne peniaze na financovanie výskumu netopierov v čínskom laboratóriu.

Dokumenty obsahujú dva predtým nezverejnené návrhy grantov, ktoré boli financované Národným ústavom pre alergiu a infekčné choroby. Taktiež obsahujú aktualizácie projektu súvisiace s výskumom EcoHealth Alliance, ktorý bol skúmaný kvôli zvýšenému záujmu o pôvod pandémie.

Dokumenty boli zverejnené v súvislosti s prebiehajúcim súdnym sporom podľa zákona o slobode informácií, ktorý viedol ​​portál The Intercept proti Národnému ústavu zdravia. Intercept sprístupnil verejnosti všetky dokumenty.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/09/07/stovky-lekarskych-casopisov-sa-spojili-a-vydali-brutalne-%e2%80%8b%e2%80%8bvarovanie-cakaju-nas-desive-roky/
Cieľom je vyšetriť tisícky vzoriek netopierov

"Toto je cestovná mapa k vysokorizikovému výskumu, ktorý mohol viesť k súčasnej pandémii," povedal Gary Ruskin. Ruskin je výkonný riaditeľ americkej organizácie Right To Know, skupiny, ktorá vyšetruje pôvod ochorenia Covid-19.

Jeden z grantov s názvom „Pochopenie rizika vzniku koronavírusu netopierov“ načrtáva ambiciózne úsilie vedené predsedom aliancie EcoHealth Petrom Daszakom. Za cieľ mal vyšetriť tisícky vzoriek netopierov na nové koronavírusy. Výskum zahŕňal aj skríning ľudí, ktorí pracujú so živými zvieratami.

Dokumenty obsahujú niekoľko kritických podrobností o výskume vo Wu-chane. Vrátane skutočnosti, že kľúčová experimentálna práca s poľudštenými myšami bola vykonaná v laboratóriu úrovne biologickej bezpečnosti 3 v Centre pre experimenty so zvieratami na univerzite vo Wu-chane. A nie vo virologickom inštitúte vo Wu-chane, ako sa to bolo predtým predpokladalo. Dokumenty vyvolávajú ďalšie otázky o teórii, že pandémia sa mohla začať pri laboratórnej nehode, čo je myšlienka, ktorú Daszak agresívne odmietol.

Lekárov nemožno nútiť k liečbe neoverenými liekmi ! , rozhodol sudca v Ohiu
Sudca v americkom štáte Ohio rozhodol, že nemocnicu nemožno prinútiť, aby pacientovi s chorobou COVID-19 poskytla neoverenú liečbu. Táto kauza sa týka antiparazitika ivermektín, ktoré niektorí lekári nasadzujú pacientom pri liečbe covidu, a to aj... Čítať ďalej
08 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Grant vo výške 3,1 milióna dolárov

Grant na koronavírusy pre netopiere poskytol EcoHealth Alliance celkovo 3,1 milióna dolárov, vrátane 599 000 dolárov, ktoré wuhanský virologický ústav čiastočne použil na identifikáciu a úpravu koronavírusov netopierov, ktoré mohli pravdepodobne infikovať ľudí.

Už pred pandémiou sa mnohí vedci obávali potenciálnych nebezpečenstiev spojených s takýmito experimentmi. Návrh grantu uznáva niektoré z týchto nebezpečenstiev. „Práca v teréne zahŕňa najvyššie riziko expozície SARS alebo iným CoV pri práci v jaskyniach s vysokou hustotou netopierov nad hlavou a možnosťou vdýchnutia fekálneho prachu,“ píše sa v dokumente.

Alina Chanová je molekulárna biologička z Broad Institute. Tá teraz uviedla, že dokumenty ukazujú, že EcoHealth Alliance má dôvod brať teóriu úniku laboratórií vážne. "V tomto návrhu skutočne poukazujú na to, že vedia, ako riskantné je toto dielo. Stále hovoria o ľuďoch, ktorých by mohli uhryznúť - a viedli si záznamy o každom, kto bol uhryznutý," uviedla Chanová.

Na Guantáname pokračuje proces s údajnými strojcami útokov z 11. septembra
Na americkej základni Guantánamo na Kube pokračoval v utorok po vyše jedenapolročnej prestávke súdny proces s údajným strojcom teroristických útokov z 11. septembra 2001 Chálidom Šajchom Muhammadom a ďalšími štyrmi podozrivými. Informovala o tom... Čítať ďalej
08 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR