Matyinko z Maduáru: traja signatári iniciatívy „Hovorme spolu“ pol hodinu po oznámení odstúpili
09 | 09 | 2021 I Petra Demková

Kovačič Hanzelová sa snažila rôznymi komunikačnými technikami ma vykoľajiť a dostať ma do pozície, ktorú by si bola ona želala. Bol to súboj niekoho, kto má za sebou komunikačné tréningy s niekým, kto nič také nikdy neabsolvoval,“ konštatuje hudobník. Moderátorka Matyinka tlačila do toho, aby hovoril o veciach, o ktorých majú hovoriť odborníci.



Hovorme spolu

V prvej časti svojho videa pripomína spevák a hudobník, prečo s bratom s iniciatívou „Hovorme spolu“ prišli. Cieľom by malo byť, aby ľudí začali viac spájať ako rozdeľovať. „Je neuveriteľné, čo sa za tie 2 týždne stalo,“ približuje spevák, akú búrku iniciatíva v spoločnosti vyvolala.

Do iniciatívy bratská dvojica Maduar oslovila 25 signatárov. Ide o osobnosti z rôznych oblastí.

Z 25 signatárov na začiatku akcie ostalo len 22. Totiž, pol hodinu po tom, ako bratia iniciatívu zverejnili, sa traja signatári z aktivity odhlásili. Juraj Matyinko za tým vidí tlaky a manipuláciu: „nejaká manipulácia na pozadí prebieha... niekto týmto ľuďom vstupoval do ich slobodného rozhodnutia, niekto vyvíjal nátlak,“ približuje, čo sa dnes v spoločnosti deje.

Spevák následne konštatuje, že dnes je podpis pod nejakou iniciatívou „ukážkou osobnej odvahy“ a pripomína, že niektorí si toto pamätáme z dôb minulých „o ktorých sme dúfali, že sa už nevrátia“.

Ohrozil najmenších! EMA nepovolila očkovanie detí pod 12 rokov, Lengvarský ho aj tak spustil
09 | 09 | 2021 | Peter Sulek

Pozornosť médií

Hudobníka milo prekvapilo, že sa iniciatívou začali médiá zaoberať. Očakával, že v kruhoch. kde si takúto diskusiu neželajú, sa ich aktivitu budú pokúšať zdiskreditovať a zosmiešniť. To sa aj potvrdilo.

Napriek tomu Matyinka prekvapilo, že to robili práve médiá, ktoré sami seba označujú za seriózne. „Je zaujímavé, že práve v týchto médiách majú takú potrebu manipulovať a prekrúcať,“ hovorí vo videu spevák.

Čo však bratov z Maduaru potešilo je, že aj v týchto médiách, hlavného prúdu, kde znevažujúce články vyšli, keď informáciu umiestnili aj na sociálne siete, napríklad na Facebook, boli komentáre pod článkom výrazne v prospech diskusie. „Je vidieť, že ľudia by takúto diskusiu uvítali a sú unavení z toho že ich niekto stále kategorizuje,“ uzavrel Matyinko.
Pozvánky do diskusií

Následne hovorí spevák o dvoch rôznych diskusiách, kam dostal po zverejnení iniciatívy pozvanie. V pondelok sa nakrúcal rozhovor v relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej pre SME. Pre speváka to bola „zaujímavá skúsenosť“.

Upozornil, že ostatní hostia v štúdiu dovtedy nikdy nemuseli mať rúško. Pri bratoch Matyinkovcoch začali tvorcovia na tom nástojiť. Dopredu pritom na takúto požiadavku neupozornili. „U nás zrazu tá požiadavka zaznela,“ hovorí Juraj Matyinko. „Brat sa odmietol na diskusii za týchto podmienok zúčastniť... Pani redaktorka – nebral som to osobne – robila to, za čo je platená – snažila sa rôznymi komunikačnými technikami ma vykoľajiť a dostať ma do pozície, ktorú by si bola ona želala. Bol to súboj niekoho kto má za sebou komunikačné tréningy s niekým kto nič také nikdy neabsolvoval,“ hovorí hudobník.

V Bulharsku zúri tretia vlna. Mesík vidí dôvody úplne inde, ako naše „čivavy“. O vakcínu vôbec nejde
Podľa Mesíka, hypotéza našich „čiváv“, že „v Bulharsku zomierajú, lebo nie sú zaočkovaní,“ je mylná. Vedec a lekár podrobne vysvetľuje, v čom sa naši „experti“ mýlia. Podľa MUDr. Mesíka vôbec o mieru očkovanosti nejde a to podľa neho dokazuje aj... Čítať ďalej
08 | 09 | 2021 | Petra Demková

Negatívne prostredie u Kovačič Hanzelovej

Zaujímavé bolo aj to, že video malo byť zverejnené hneď v pondelok po rozhovore. Bolo však zverejnené až v sobotu. „Došlo k posunu, ktorý môže mať viacero vysvetlení,“ konštatuje spevák. V súvislosti s rozhovorom pre SME na rovinu hovorí, že tam bolo „negatívne prostredie“.

Matyinko mal pocit, že situáciu nezvládol tak, ako chcel. Prišiel totiž hovoriť o iniciatíve „Hovorme spolu“ a Kovačič Hanzelová ho tlačila do toho, aby hovoril o veciach, o ktorých majú hovoriť odborníci. To je to, čo my navrhujeme,“ pripomenul spevák.
Rozhovor trval dvakrát tak dlho, ako je zvykom

J. Matyinko pripúšťa, že jeho výstup nebol Najlepší. „Ukazuje sa však, že nebol ani najhorší,“ konštatuje. Milo ho prekvapilo množstvo pozitívnych komentárov, ktoré sa objavili pod videom.

Zaujímavosťou je aj to, že rozhovor u Zuzany Kovačič Hanzelovej trval dvakrát tak dlho, ako je zvyčajné. Matyinko si myslí, že vie, prečo to tak bolo. „Dôvodom je, že sa redaktorka 57 minút snažila dostať ma do polohy, do ktorej ja som sa, naopak, nechcel nechať zatiahnuť,“ konštatuje.
Rozhovor u MUDr. Bukovského

Druhý rozhovor, ktorý absolvovali už obaja bratia, bol rozhovor u MUDr. Bukovského. Tam bolo naopak, veľmi milé prostredie a úplne iná atmosféra.

O ďalších krokoch iniciátorov ako aj odpovedi na reakciu RTVS, na ktorú bratia stále čakajú, bude Matyinko verejnosť informovať.

"Zle odhadli počet oviec vo Pfizerovom košiari? Pýta sa MUDr. Mesík
"Zle odhadli počet oviec vo Pfizerovom košiari? Pýta sa MUDr. Mesík. Na sociálnej sieti zdôrazňuje, že jedna vec ale v súvislosti s návštevou pápeža určite nevyjde navnivoč. "Nakazených aj chorých určite pribudne. A s nimi aj ďalšia vlna... Čítať ďalej
07 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová