Aktualizované: Odvolávanie Mikulca presunuli na piatok, poslanci neboli uznášaniaschopní
09 | 09 | 2021 I TASR/Bačinský

Odvolávanie Romana Mikulca opäť stroskotalo. Dôvodom bola neuznášaniaschopnosť poslancov. Ďalší pokus je naplánovaný na piatok.


Mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR, na ktorej chce opozičný Smer-SD odvolávať ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), presunuli pre neuznášaniaschopnosť poslancov. Rokovanie sa pokúsia otvoriť v piatok (10. 9.) o 9.00 h. Okrem poslancov Smeru-SD sa pod návrh podpísali nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu a aj Martin Čepček, ktorý nedávno odišiel z klubu OĽANO.

Koalícia už avizovala, že návrh na odvolanie Mikulca chce presunúť na riadnu schôdzu, ktorá sa začína 16. septembra. Rovnako postupovali poslanci aj v predchádzajúcich dvoch pokusoch v júli a auguste, keď opozícia podala návrh na ministrovo odvolanie. Smer-SD takúto obštrukciu kritizuje. Koalícia hovorí, že sa nechce zúčastňovať na divadle organizovanom Smerom-SD.

Exkluzívny rozhovor s Vladimírom Pčolinským, ktorý poskytol pre televíziu JOJ
O funkciu prišiel za kontroverzných okolností. Za diskutabilných okolností sa dostal aj na slobodu. Vladimír Pčolinský, ako informoval redaktor televízie JOJ Samuel Migaľ, je na slobode týždeň. A prijal pozvanie do štúdia. Rozhovor trval hodinu.... Čítať ďalej
09 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová

Dôvodov je viac, vrátane podozrenia z prijímania úplatkov

Opozícia Mikulcovi pri pokusoch o jeho odvolanie vyčíta situáciu v rezorte a polícii, podozrenia z poberania úplatkov i to, že sa mal údajne stretávať s členom bratislavskej skupiny takáčovcov Matejom Z. v jeho byte, kde mali preberať koordinovanie výpovedí. Dôvodom na jeho odvolanie má byť podľa opozície aj to, že mal prerušiť policajný zásah voči Matejovi Z. a ďalším dvom svedkom.

Opoziční politici tiež v návrhu na odvolanie Mikulca tvrdia, že rozhodnutie Generálnej prokuratúry (GP) SR o zrušení obvinení pre exriaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského je dôkazom manipulácie trestného konania. Politickú zodpovednosť za postup orgánov musí podľa opozície znášať minister vnútra. Predkladatelia tvrdia, že Mikulec koordinoval zadržanie a obvinenie Pčolinského na politický pokyn.