Vláda nesúhlasí s návrhom na vyslovenie nedôvery Mikulcovi
08 | 09 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

Vláda nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov Národnej rady (NR) SR na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO). Rozhodol o tom vládny kabinet počas svojho stredajšieho rokovania.


Návrh opozície vníma vláda ako súčasť stupňujúceho sa politického tlaku na vyvolanie pochybností a odvrátenie pozornosti od skutočností, ktoré odhaľujú "tie najtemnejšie stránky vládnutia minulej garnitúry". Vláda nevidí žiadny relevantný dôvod na vyslovenie nedôvery ministrovi. "Plne ho podporuje v jeho reformných plánoch a zámery predkladateľov na jeho odvolanie považuje za hysterický pokus o odpútanie pozornosti od škandálov a káuz predošlých vlád, ktoré v súčasnosti vyšetrujú odpolitizované orgány činné v trestnom konaní," uviedli členovia vlády.

„Katastrofa“: Jozef Mikloško na stretnutie s pápežom ísť nemôže. Iba test mu na to nestačí!
O pár dní k nám príde pápež František, za ktorým vraj môžu ísť všetci, teda zaočkovaní aj nezaočkovaní. Bývalý podpredseda federálnej vlády Jozef Mikloško ale tvrdí, že to nie je pravda. Jeho, nezaočkovaného, totiž k nemu pustiť... Čítať ďalej
08 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik


Odôvodnenie návrhu na odvolanie Mikulca je podľa členov vlády opätovne postavené na ničím nepodložených a absurdných tvrdeniach. "Cieľom je vyvolať dojem, že orgány činné v trestnom konaní sú ovplyvňované a konajú pod politickým tlakom. Je zarážajúce, že s takto formulovanými výhradami prichádzajú poslanci, ktorí boli roky súčasťou systému tzv. našich ľudí," skonštatoval vládny kabinet vo svojom rozhodnutí.

Vláda vyjadrila prekvapenie "nad úplnou absenciou sebareflexie" poslancov podpísaných pod návrhom. Súčasťou odôvodnenia sú podľa členov kabinetu aj ničím nepodložené obvinenia z korupcie, ktoré už orgány činné v trestnom konaní v minulosti prešetrovali. "Minister vnútra v tejto veci, rovnako ako vo všetkých ďalších obvineniach, ktoré boli súčasťou politickej objednávky po tom, ako poukázal na tunelovanie VSS, vypovedal," skonštatovala.

Láska ku covidovým opatreniam vedie do koncentračného tábora (komentár Reného Baláka)
Slovenským občanom uniká realita nútených deportácii na „bližšie neurčené miesto“, ktorá sa implementovala do slovenskej legislatívy bez väčšej mediálnej pozornosti. Segregácia a diskriminácia neočkovaných, netestovaných a nezarúškovaných sa... Čítať ďalej
08 | 09 | 2021 | René Balák


Za absurdné považuje vláda podozrenia, že zložky riadené ministrom vnútra pomáhajú obvineným, ktorí unikajú pred vyšetrovaním špeciálneho tímu Úradu inšpekčnej služby. "Niet pochýb, že minister vnútra nijakým spôsobom nezasahuje do práce a činnosti jednotlivých zložiek," dodali členovia vlády. To, že minister vnútra mal byť informovaný o zadržaní exriaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského a mal ho koordinovať na politický pokyn, vníma vláda "s pobavením".

"Vláda SR je presvedčená, že minister vnútra sa svojej funkcii ničím nespreneveril, práve naopak - garantuje príslušníkom Policajného zboru politickú bezzásahovosť a slobodu vo výkone ich práce," dodali.
Mimoriadna schôdza NR SR, na ktorej chce opozícia odvolávať ministra vnútra z funkcie, sa začne vo štvrtok (9. 9.) o 14.00 h. Schôdzu opätovne inicioval Smer-SD. Strana kritizuje vládnu koalíciu za opakované obštrukcie, keď už dvakrát presunula návrhy na odvolávanie na riadnu schôdzu, ktorá sa začína 16. septembra.

Kokaín sa dostáva do Európy najmä cez prístavy v Belgicku a Holandsku
Belgicko a Holandsko sa stali hlavnými vstupnými centrami pre obchodovanie s kokaínom v Európe, keď v tejto úlohe nahradili Španielsko, ktoré bolo donedávna vstupnou bránou pašovaného kokaínu do európskych krajín. Čítať ďalej
08 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR