V Benátkach po rekonštrukcii inaugurovali most Rialto, spieval i Andrea Bocelli
08 | 09 | 2021 I

Talianske mesto Benátky v utorok oslávilo dokončenie kompletnej obnovy mosta Rialto, ktorý je vďaka svojmu elegantnému oblúku, výrazným arkádam a žiarivo bielej farbe jednou z najviac fotografovaných pamätihodností. Informovala o tom agentúra AFP.


Rekonštrukciu mosta v hodnote päť miliónov eur financoval Renzo Rosso, zakladateľ spoločnosti Diesel. Začala sa v roku 2015 a zavŕšená bola v roku 2019. Plánovaný inauguračný ceremoniál však organizátori museli dvakrát odložiť pre pandémiu choroby COVID-19.

V utorok na krátkej slávnosti vystúpil aj taliansky spevák Andrea Bocelli, ktorý zaspieval áriu Nessun dorma z opery Turandot od Giacoma Pucciniho.

Polícia zadržala majiteľa trafiky, ktorý zákazníčke ukradol výherný žreb
Talianska polícia zadržala v pondelok na rímskom letisku Fiumicino majiteľa trafiky z Neapola, ktorý bol na úteku po tom, ako svojej zákazníčke odcudzil stierací žreb s preukázanou výhrou 500.000 eur. Muž bol zadržaný, keď chcel z Ríma odletieť na... Čítať ďalej
08 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Most s tromi pasážami pre chodcov a 6,5 metra vysokým oblúkom spája štvrť San Marco s historickým a obchodným centrom Rialto. Most je považovaný za majstrovské dielo architektúry, a to vďaka dvom radov obchodov pod arkádami a chodníkom s balustrádami otočenými k vode. Obchody, vybudované v rokoch 1588 - 1591, boli po stáročia výhradnou doménou zlatníkov.

Most bol viac ako 400 rokov vystavený náporom vetra, vode a znečisteniu a v posledných desaťročiach aj masám turistov. Všetky tieto vplyvy zanechali na bielom kameni z Istrie svoje stopy. Rekonštrukciou bolo obnovených 5000 metrov štvorcových plochy mosta vrátane jeho dekoratívnych basreliéfov.

Benátky, ktoré sú na zozname svetového dedičstva UNESCO, navštívia každoročne milióny turistov. Miestni však tento masový turizmus kritizujú: tvrdia, že nejde o "kvalitný turistický ruch" a že "Benátky všetkých týchto ľudí nedokážu zvládnuť", ako pre AFP uviedol jeden z predavačov na moste Rialto.

Benátkam tento rok dokonca hrozilo najmä pre veľké výletné lode vyradenie zo zoznamu lokalít kultúrneho dedičstva. Tieto obrovské plavidlá totiž spôsobujú vysoké vlny, ktoré narúšajú základy benátskych historických budov.

Po zákaze plavby najväčších výletných lodí do benátskej lagúny chcú teraz tamojšie úrady obmedziť nekontrolovaný prílev turistov tým, že ich prinútia rezervovať si návštevu mesta vopred a zaplatiť za ňu.

Cirkev toho má „za ušami“ viac ako dosť. Neuveríte, ale aj TAKÍTO boli niektorí pápeži v minulosti
Návšteva svätého otca by mala byť pre Slovákov veľkou udalosťou. Pre protipandemické opatrenia ale nie až takou, akou si ju mnohí predstavovali. Obrovské masy ľudí, ktorí sprevádzali napríklad Jána Pavla II., sa neočakávajú ani len náhodou. Viete... Čítať ďalej
07 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik