Putinov málo známy príbeh: Otec trpel pri blokáde Leningradu, matka zomierala od hladu
08 | 09 | 2021 I Tibor Sipos

Petrohrad bol v minulosti so svojimi palácmi, chrámami, galériami a sídlom cárskeho dvora výkladnou skriňou Ruska. Jeho oknom do Európy. V roku 1924 na počesť boľševického vodcu zmenil meno na Leningrad, píše Aktuálně.cz.


Nemeckí nacisti pri útoku na Sovietsky zväz v roku 1941 chceli Leningrad dobyť ako jeden z hlavných cieľov. Cestu si ale nedokázali preraziť silou. Presne pred 80 rokmi, 8. septembra 1941, preto pristúpili k blokáde mesta. Trvala nakoniec 872 dní.

Putin: USA dosiahli v Afganistane nulový výsledok
Spojené štáty sa 20 rokov pokúšali vnucovať Afganistanu svoje štandardy, čo viedlo iba k tragédiám a stratám, výsledok je nulový, uviedol v stredu ruský prezident Vladimir Putin. Čítať ďalej
01 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR

Invázia a hladomor

Obyvatelia trpeli hladom, chorobami, zimou, delostreleckou paľbou nepriateľov. Presný počet obetí nie je známy, ale zomrelo zrejme cez milión ľudí. Jedinú záchranu mestu poskytovalo zamrznuté Ladožské jazero, cez ktoré išlo do Leningradu dopraviť aspoň nejaké zásoby. Hladovaniu a umieraniu na podvýživu však ani takzvaná Cesta života nedokázala zabrániť.

Medzi tými, ktorí balansovali v krutých podmienkach medzi životom a smrťou, boli aj rodičia súčasného ruského prezidenta Vladimira Putina. Ide o málo známy príbeh jeho rodinnej histórie.

Putinov otec, ktorý sa tiež volal Vladimir, narukoval do Červenej armády. Krátko po začiatku operácie Barbarossa ho Nemci ťažko zranili granátom na oboch končatinách neďaleko jeho domovského Leningradu. Stalo sa tak v bitke o takzvaný Nevský halier, vzdialené asi päťdesiat kilometrov od mesta. Wehrmacht a Červená armáda tam niekoľko mesiacov zvádzali ťažké boje o prechod rieky Nevy. Vladimir Putin starší skončil v kritickom stave v lazarete. Nikdy sa úplne nezotavil, zle stúpal na obe nohy a chodenie mu spôsobovalo fyzickú bolesť.

Putin vydal príkaz, po ktorom západ spozornel
Ruská tlačová agentúra priniesla správu, že Putin rozširuje ruské námorné sily. Čítať ďalej
31 | 08 | 2021 | Ondrej Štefik

Matka bola na prahu smrti

So svojou manželkou Marija Putinovou, rodenou Šelomovou, mal v tom čase syna. Podľa autorky biografie ruského prezidenta Máši Gessenovej mal v čase, kedy začala blokáda Lenigradu, medzi ôsmimi a desiatimi rokmi. Kvôli situácii v meste býval v jednom z detských domovov prevádzkovaných vedením mesta. Tie vznikli preto, že boli schopné deťom zabezpečiť aspoň základnú stravu nevyhnutnú na prežitie. A to na rozdiel od mnohých rodičov, ktorí zoslabnutí a podvyživení sami bojovali o život. Zďaleka nie všetky deti sa ale podarilo zachrániť a prezidentov brat patril k tým, ktorí zomreli.

Bol to už druhý syn Vladimira a Márii Putinovcov, ktorý prišiel o život. Najstarší zomrel z neznámych príčin už niekoľko rokov pred vojnou. "Marija Putinová bola sama počas blokády na prahu smrti. Keď v roku 1944 invázia skončila, bola tak slabá, že nemohla stáť na nohách," uvádza Gessenová.

Vladimir Putin sa 7. októbra 1952 vzhľadom na vek rodičov a ich minulosti narodil trochu ako "zázračné dieťa". Obaja vtedy mali 41 rokov. Skutočnosť, že prišiel na svet neočakávane a pár už nepočítal s tým, že by ešte dieťa mohol mať, viedla neskôr k konšpiračnom teóriám o údajnej adopcii. Jedna žena z Gruzínska dokonca tvrdila, že Vladimír Putin je jej syn, ktorého dala na adopciu.

Putin vydal príkaz, po ktorom západ spozornel
Ruská tlačová agentúra priniesla správu, že Putin rozširuje ruské námorné sily. Čítať ďalej
31 | 08 | 2021 | Ondrej Štefik