Politologička Világi: očakáva zdržanlivý postoj koalície a snahu o bagatelizovanie štiepenia strany Za ľudí
08 | 09 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

Po odchode frakcie Márie Kolíkovej možno hovoriť o konci strany Za ľudí, myslí si politologička Aneta Világi z Univerzity Komenského v Bratislave. Pozícia SaS sa podľa nej posilní. Zároveň však príde o možnosť spolupracovať so Za ľudí a vytvárať tak spoločný tlak v rámci koalície. Predpokladá totiž, že zostávajúca časť strany Za ľudí bude preferovať pri spolupráci skôr OĽANO, uviedla pre TASR. Od koaličných partnerov očakáva zdržanlivý postoj a snahu o bagatelizovanie štiepenia strany Za ľudí.


"Strana Za ľudí síce formálne nemusí zaniknúť, avšak z hľadiska relevantnosti už s najväčšou pravdepodobnosťou nebude kľúčovým hráčom pri najbližších voľbách. Voličská podpora strany je dlhodobo nízka a personálne strana stráca lídrov, ktorí by mohli osloviť zaujímavú časť voličov. Preto ani z hľadiska koaličného potenciálu nemá strana čo ponúknuť," komentovala Világi.

Kolíková so Sulíkom sa spájajú. Niektoré informácie sú prekvapujúce!
Krátko po 9 hodine začal tlačový brífing SAS a časti Za ľudí okolo Márie Kolíkovej. Oznámili to, čo sa očakávalo. Pridali však aj ďalšie informácie. Niektoré sú prekvapujúce. Čítať ďalej
08 | 09 | 2021 | Petra Demková


Pozícia SaS sa podľa politologičky posilní, stáva sa druhou najsilnejšou koaličnou stranou. "Na druhej strane, ak sa pozrieme na mocenské rozloženie v rámci koalície, kde sme mali možnosť pozorovať vytváranie podpory alebo spoločného tlaku najmä spoluprácou SaS a Za ľudí, z tohto pohľadu nemožno hovoriť o posilnení strany SaS," vysvetlila. Očakáva, že zvyšok Za ľudí sa v rámci koalície bude snažiť o užšiu spoluprácu skôr s OĽANO než SaS.

K úprave koaličnej zmluvy malo dôjsť, myslí si Világi. "Koaličná zmluva obsahuje aj prerozdelenie kľúčových postov v štátnej administratíve a toto prerozdelenie bolo postavené na počte mandátov, ktoré jednotlivé strany vo voľbách získali (aj keď nie úplne priamo úmerne). Ak nedôjde k zmene koaličnej zmluvy, nemusí už odrážať skutkový stav," skonštatovala. Poukázala na to, že ak Kolíková zostane ministerkou, SaS bude mať de facto štyroch, nie troch ministrov, ako vyplýva z koaličnej zmluvy. "Na druhej strane, koaličná zmluva nie je legislatívny dokument," dodala.

"Doposiaľ sme mali možnosť pozorovať veľkú snahu o udržanie aktuálnej koalície pri moci, a preto predpokladám zdržanlivý postoj k tejto situácii a skôr snahu o bagatelizovanie štiepenia strany Za ľudí," dodala.

Poslanci Národnej rady (NR) SR zo strany Za ľudí okolo Márie Kolíkovej končia v strane i poslaneckom klube. Odchádzajú do klubu SaS. Klub Za ľudí sa po ich odchode rozpadne, keďže v ňom nebude dostatok poslancov na jeho ďalšie fungovanie.

Situácia po odchode Kolíkovej skupiny: Heger mlčí, vyjadril sa Naď a Milanová
O situácii v koalícii po prestupe časti členov Za ľudí do klubu SaS má rokovať koaličná rada, potvrdili ministri kultúry Natália Milanová a obrany Jaroslav Naď (obaja OĽANO). Budúcnosť ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej vo funkcii záleží... Čítať ďalej
08 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR