Neuveriteľné: Hlavný hygienik Mikas neodporúča ísť na pápeža!
08 | 09 | 2021 I Jozef Uhlarik

Návšteva pápeža Františka na Slovensku, ale aj v Maďarsku, sa nezadržateľne blíži. Najmä do Maďarska sa chystajú mnohí nezaočkovaní Slováci. Hlavný hygienik však varuje aj všetkých tých, ktorí sa za svätým otcom chystajú u nás. Adresuje im preto isté upozornenia.


Na Slovensku sa, na rozdiel od Maďarska, chystajú počas návštevy hlavy katolíckej cirkvi rôzne mimoriadne protipandemické opatrenia. Povolená je síce aj účasť nezaočkovaných, no všade sa budú musieť dodržiavať prísne opatrenia, vrátane rúšok. Ako informuje portál extraplus.sk, hlavný hygienik Ján Mikas dokonca vyzval tých, ktorí pociťujú príznaky respiračného ochorenia, aby sa na akcii radšej nezúčastnili.
Návštevníci musia mať prekryté horné dýchacie cesty, a to aj v exteriéri

Okrem prekrytie horných dýchacích ciest však budú musieť účastníci dodržiavať aj požadované odstupy, čo by mal dodržiavať personál vybraný organizátorom. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) navyše pripravil súbor ďalších rôznych opatrení, ktoré budú musieť účastníci na akcii dodržiavať. „Ak súčasne zorganizujete viaceré hromadné podujatia s rôznymi režimami, dbajte na ich dôsledné oddelenie tak, aby nedochádzalo k miešaniu účastníkov. To sa týka nielen samotného podujatia, ale aj príchodu a odchodu. Zabezpečte oddelené vstupy s čo najväčšou vzdialenosťou od seba,“ napísal hlavný hygienik Ján Mikas v odporúčaniach pre organizátorov.

Organizátori by mali podľa ÚVZ pred vstupom na podujatie zabezpečiť tiež dezinfekciu rúk pre návštevníkov a navyše každý sektor musí mať vlastné hygienické zariadenia, predajne občerstvenia, stánky a podobne. Organizátori a obsluha musia zotrvať v danom sektore a neprechádzať z jedného do druhého. Všetky osoby, ktoré sa zúčastňujú na hromadnom podujatí, teda aj zaočkovaní či otestovaní, musia mať prekryté horné dýchacie cesty rúškom alebo respirátorom, a to aj v exteriéri.

Na podujatia s pápežom je zaregistrovaných celkovo 72.000 ľudí
Na podujatia s pápežom je zaregistrovaných zatiaľ okolo 72.000 ľudí. Do plánovaných 450.000 tak chýba závratné číslo a hrozí fiasko. Čítať ďalej
07 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR

Po návšteve pápeža si radšej ešte istý čas sledujte svoj zdravotný stav

„Ak sa niektoré podujatie bude konať v okrese v 1. stupni ohrozenia, teda v červenom, organizátor musí mať zoznam účastníkov s telefonickým alebo mailovým kontaktom, ktoré je po 14-tich dňoch od podujatia povinný zničiť. Ján Mikas tiež odporúča použiť na prepravu individuálnu dopravu, teda osobné autá, bicykle alebo v blízkosti konania aj chôdzu. „V prostriedkoch verejnej hromadnej dopravy noste správne nasadené rúško alebo respirátor. Ak je to možné, vyhnite sa sedeniu s cudzími osobami. Ak to nie je nevyhnutné, v prostriedkoch hromadnej dopravy odporúčame nekonzumovať jedlá a nápoje,“ nabáda účastníkov ÚVZ.

ÚVZ zároveň odporúča aby účastníci obmedzili pohyb len na miesto podujatia a naspäť. „Dodržiavajte pokyny organizátorov a potrebné hygienické pravidlá a upozornite ich, ak uvidíte porušovanie protiepidemických opatrení,“ dodal ÚVZ a odporučil po podujatí radšej obmedziť kontakty s inými ľuďmi a tiež si radšej ešte istý čas sledovať svoj zdravotný stav.

Po návšteve pápeža vraj bude na školách hotová covidová katastrofa, predpovedajú analytici
Návšteva pápeža Františka na Slovensku začína už túto nedeľu a potrvá až do stredy 15.9., keď cirkev slávi sviatok Sedembolestnej Panny Márie. Kresťania sa síce z návštevy svätého otca tešia, analytikov však desí. Očakávajú totiž zvýšený počet... Čítať ďalej
07 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik