„Kariérny“ postup odsúdeného Bašternáka v base. Neuveríte, akú prácu za mrežami robil
08 | 09 | 2021 I Jozef Uhlarik

Ladislav Bašternák, veľkopodnikateľ a milionár je za mrežami vo výkone trestu už dva a pol roka. Na terajšom súdnom pojednávaní s ním bolo vidieť, že sa fyzicky i výzorovo zmenil. Jeho advokát však tvrdí, že aj charakterovo. A zrejme má pravdu.


Odsúdený daňový podvodník Ladislav Bašternák sa po dlhom čase opäť objavil na verejnosti – na ďalšom jeho súdnom procese. Aktuálne čelí ďalšej obžalobe pre zločin krátenia dane a poistného. Ako uvádza portál 1.pluska.sk, jeho advokát prezradil verejnosti aj čo-to z klientovho života za mrežami.
Z ťažkého milionára je teraz vzor pracujúceho človeka pre ostatných väzňov

Ladislava Bašternáka v marci 2019 odsúdili na päťročný nepodmienečný trest za neodvedenie daní a poistného. Cez svoju firmu BL-202 si v roku 2012 kúpil sedem bytov v luxusnom komplexe Five Star Residence za 12 miliónov eur. Byty však mali oveľa nižšiu hodnotu, a tak si Bašternák neodôvodnene uplatnil nárok na odpočítanie DPH vo výške takmer dva milióny eur. Síce sa obžalobe najskôr bránil, pod ťarchou dôkazov sa ale neskôr ku skutku priznal a uplatnil si aj takzvanú účinnú ľútosť.

Odsúdený daňový podvodník je tak už 2,5 roka vo výkone trestu. Jeho minulosť ho opäť dobehla a ďalšie problémy ho zastihli aj za mrežami. V súčasnosti totiž čelí ďalšej obžalobe pre zločin krátenia dane a poistného. A to za to, že v roku 2013 údajne zatajil zdaniteľný prevod nehnuteľností v komplexe Five Star Residence, čím si znížil DPH vo výške 200-tisíc eur. K svojmu skutku s však teraz priznal hneď na prvom pojednávaní.

Bašternák je vinný
Okresný súd Bratislava V uznal podnikateľa Ladislava B. vinným zo zločinu skrátenia dane a poistného v prípade neoprávnenej daňovej vratky asi za dva milióny eur súvisiacej s kúpou bytov v bratislavskom bytovom komplexe Five Star Residence.... Čítať ďalej
07 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR


„Môj klient je spokojný,“ povedal Bašternákov obhajca Peter Filip po tom, ako mu súd nezvýšil trest odňatia slobody na viac ako päť rokov. Prokurátorka sa ale odvolala a vo veci tak rozhodne Krajský súd. Bašternák sa síce prvýkrát dostavil na súd vo väzenskom mundúre, to však nebola u neho jediná viditeľná zmena. Je totiž štíhlejší a má aj kratšie vlasy. To ale stále nie je všetko.

Podľa jeho obhajcu Filipa je v base pokornejší, poslušný a tiež je vraj vzorom pre ostatných odsúdených ako vstúpiť do pracovného procesu a podávať výkony na požadovanej úrovni. „Pýtal som sa pracovníkov a referenta na môjho klienta a všetky referencie sú veľmi dobré,“ prezradil Peter Filip. Odsúdený Bašternák podľa jeho obhajcu predtým v bas šil nejaké topánky, potom rozvážal na jednotlivé baraky jedlo a teraz robí v sklade.

Bašternák sa priznal k podvodu pri kúpe bytov vo Five Star Residence
Odsúdený podnikateľ Ladislav B. sa v utorok na súde priznal, že je vinný aj v prípade neoprávnenej daňovej vratky asi za dva milióny eur, súvisiacej s kúpou bytov v bratislavskom bytovom komplexe Five Star Residence. Okresný súd Bratislava V tak... Čítať ďalej
07 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR