Chmelár: Vláda dnes schválila ten najzbytočnejší post v tejto republike
08 | 09 | 2021 I Jozef Uhlarik

Dnešným dňom sa stáva poslankyňa Anna Záborská splnomocnenkyňou vlády pre slobodu vierovyznania. Funkcia, ktorá tu ešte nikdy nebola sa odrazu pre OĽaNO stala takou dôležitou, že ju musela vytvoriť a dokonca dosadiť do nej osobu, ktorá nie raz pripomína ťaženie križiakov.


Kritikou na novú funkciu nešetrí v statuse ani historik a mediálny a politický analytik Eduard Chmelár. Aj podľa neho vláda dnes schválila ten najzbytočnejší post v našej republike. A navyše, osoba, ktorá naň bola dosadená, Anna Záborská, je podľa neho hrozbou pre slobodu presvedčenia.
Najutláčanejšou komunitou na Slovensku sú ľudia bez náboženského vyznania

„Vláda dnes schválila ten najzbytočnejší post v tejto republike – Úrad splnomocnenkyne vlády pre slobodu vierovyznania určený pre Annu Záborskú. Priatelia, vy máte pocit, že v tomto štáte sú diskriminovaní veriaci? Že katolíci, evanjelici, pravoslávni alebo židia nemajú dosť slobody?“ píše v úvode statusu Chmelár.

Podľa neho nemá dosť slobody možno tak tých 5 000 moslimov žijúcich na Slovensku, ktorí si pre neférový zákon nemohli založiť vlastné náboženské spoločenstvo a musia vykonávať svoje duchovné potreby cez občianske združenie. „Ale najutláčanejšou komunitou na Slovensku sú ľudia bez náboženského vyznania, ktorí predstavujú druhú najväčšiu svetonázorovú skupinu na Slovensku,“ konštatuje analytik Chmelár.

OĽaNO si presadilo Záborskú za splnomocnenkyňu pre ochranu slobody vierovyznania
Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Anna Záborská (OĽANO) bude splnomocnenkyňou vlády SR pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia. Vláda ju v stredu počas svojho rokovania vymenovala do tejto funkcie. Čítať ďalej
08 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


„Organizácie ateistov a humanistov ale nedostávajú ani peniaze od štátu, nemajú prístup do vysielania verejnoprávnych médií (kde sa dnes už dostanú aj jehovisti), nemajú nárok na stálu prítomnosť sekulárnych humanistických poradcov (psychológov) pri starostlivosti o chorých v nemocniciach a domovoch sociálnych služieb (ako to majú cirkvi), nemajú nárok na vytvorenie humanistických centier pri univerzitách (ako sú pastoračné centrá cirkví), nemajú nárok ani len na humanistické katedry (popri teologických fakultách) a mohli by sme pokračovať,“ píše v statuse Chmelár, podľa ktorého ateistov ignoruje aj prezidentka či najvyšší ústavní činitelia.

Parlament schválil zákon proti komunistom: To je skutočná európska kultúra obety, tvrdí Záborská
Bývalým komunistom budú odobraté nezaslúžené benefity. Napísala to na svojom facebookovom účte aj poslankyňa NR SR Anna Záborská, ktorá berie schválenie tohto zákona, ktorý parlament odsúhlasil 79 hlasmi, veľmi kladne. Čítať ďalej
24 | 06 | 2021 | Tibor Sipos

Je najvyšší čas, aby sekulárni humanisti zabránili ďalšej klerikalizácii nášho štátu

„A nenávisť voči ľuďom bez náboženského vyznania nie je eticky a trestnoprávne postihovaná tak ako náboženská nenávisť. Ako chce práva sekulárne orientovaných ľudí chrániť náboženská fanatička?“ pokladá zásadnú otázku politický analytik.



„Nemáme žiadne záruky, že táto osoba bude prihliadať na slobodu ateistov, agnostikov, voľnomyšlienkárov, skeptikov a humanistov, ba práve naopak – Anna Záborská je hrozbou pre slobodu presvedčenia. Je najvyšší čas, aby sa sekulárni humanisti nahlas a verejne prihlásili o svoje práva a zabránili ďalšej klerikalizácii nášho štátu spojenej s bezprecedentným porušovaním ústavy,“ píše na samý záver statusu Eduard Chmelár.

Záborská návrhom na prijatie uznesenia o interrupciách údajne porušila koaličnú zmluvu
Skupina konzervatívnych poslancov z OĽaNO na čele s Annou Záborskou predložila návrh, no koaličných partnerov o tom neinformovala. Tým poslanci údajne porušili koaličnú zmluvu. Návrh bol predložený bez toho, aby bol prerokovaný na koaličnej rade,... Čítať ďalej
14 | 05 | 2021 | Diana Zaťková