B. Bystrica bojuje proti inváznym rastlinám, pomôžu aj dobrovoľníci
08 | 09 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

Banskobystrická samospráva každoročne vyvíja aktivity v boji proti inváznym rastlinám a aj tento rok sa prostredníctvom nich snaží o ich elimináciu. V súčasnosti organizuje dobrovoľnícku akciu 13. septembra o 13.00 h v Laskomerskej doline, čím chce podporiť iniciatívu k Svetovému čistiacemu dňu. TASR o tom v stredu informovala Zdenka Marhefková, hovorkyňa banskobystrického primátora.


Mnoho z nich sa však nachádza na cudzích pozemkoch, preto samospráva pravidelne adresuje výzvy a podnety na odstraňovanie nepôvodných druhov rastlín fyzickým i právnickým osobám.

„Viaceré druhy inváznych rastlín v súčasnosti tvoria rozsiahle porasty. Najčastejšie sa nachádzajú popri vodných tokoch, cestách, železniciach, na opustených priestranstvách, ale zasahujú aj do pôvodných rastlinných spoločenstiev, respektíve ich biotopov,“ konštatovala Beata Kostúrová, vedúca oddelenia životného prostredia magistrátu.

Slovensko má vážny problém: Rozpadá sa nám zdravotníctvo!
Minister zdravotníctva chcel síce nanútiť zdravotníkov na povinné očkovaniu proti COVID-19, lenže hneď z toho aj vycúval. Už takto máme totiž málo nielen lekárov, ale aj zdravotných sestier, a keby z nich ešte nejakí dali výpovede, náš zdravotný... Čítať ďalej
08 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik


Podľa nej pozitívnym príkladom, ako sa má správca o svoje pozemky starať, je Poľnohospodárske družstvo Podlavice, ktoré trávne porasty pravidelne kosí a obmedzuje tak výskyt inváznych druhov rastlín. Na rozsiahlej mokradi v Laskomerskej doline, ktorá je v nájme družstva, sa za ostatné roky zvyšoval výskyt zlatobyle kanadskej. Tá zamedzuje rastu prospešných a chránených druhov rastlín.

„Zo strany mesta chceme, podobne ako vlani, prehlbovať ako vzor zodpovednosti i tradíciu dobrovoľníctva pri organizovaní aktivít v tejto oblasti, ku ktorým prizývame ďalšie organizácie, zamestnancov Záhradníckych a rekreačných služieb, mestského úradu či mestských lesov,“ dodal Milan Lichý, druhý zástupca primátora.

OĽaNO si presadilo Záborskú za splnomocnenkyňu pre ochranu slobody vierovyznania
Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Anna Záborská (OĽANO) bude splnomocnenkyňou vlády SR pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia. Vláda ju v stredu počas svojho rokovania vymenovala do tejto funkcie. Čítať ďalej
08 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR