Vo Švédsku zatkli dve ženy, ktoré majú väzby na Islamský štát
07 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Švédska polícia v pondelok oznámila, že zatkla dve ženy, ktoré majú väzby s organizáciou Islamský štát (IS), po tom, ako prileteli do Švédska zo Sýrie. Podľa švédskych médií jednu zo žien vyšetrujú v súvislosti s vojnovými zločinmi, informovala agentúra AFP.


Hovorca štokholmskej polície Ola Österling uviedol, že zadržanie žien nariadil prokurátor, ktorý vedie ich vyšetrovanie. Podľa Österlinga bola okrem dvoch žien zadržaná ešte jedna žena, ktorú predviedli na výsluch.

Podľa vyhlásenia miestnej prokuratúry je v súčasnosti vedených niekoľko vyšetrovaní proti mužom i ženám, ktorí sa vrátili z oblastí kontrolovaných Islamským štátom. Prokuratúra však neuviedla presný počet takýchto vyšetrovaní.

Do Británie sa cez Lamanšský prieliv pokúsil dostať rekordný počet migrantov
Cez Lamanšský prieliv sa v pondelok pokúsilo doplaviť z Francúzska do Británie prinajmenšom 1000 ľudí vrátane žien a detí. S odvolaním sa na vyjadrenia svedkov o tom informovala spravodajská stanica Sky News s tým, že tak ide o zrejme vôbec... Čítať ďalej
07 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


"Medzinárodné zločiny, ktoré sú relevantné v súvislosti s ľuďmi prichádzajúcimi z oblastí kontrolovanými IS sú vojnové zločiny, genocída a zločiny proti ľudskosti... Švédsko má medzinárodný záväzok tieto zločiny vyšetriť," uviedla prokurátorka Reena Devgunová.

Podľa švédskej televízie SVT sa zadržané ženy pred návratom do Švédska nachádzali v tábore na severe Sýrie. kurdské úrady ich odtiaľ však deportovali po tom, ako zistili, že nemajú dostatok dôkazov na to, aby ich mohli stíhať. Najmenej jedna zo žien je totiž podľa SVT vyšetrovaná pre vojnové zločiny.

Taliban by potešila návšteva Merkelovej
Militantné hnutie Taliban, ktoré v polovici augusta ovládlo Afganistan, by sa potešilo návšteve nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. V rozhovore pre nemecký denník Bild, ktorý bol zverejnený v pondelok, to povedal hovorca Talibanu Zabihulláh... Čítať ďalej
06 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR