Ruský minister obrany chce presťahovať Moskvu na Sibír
07 | 09 | 2021 I Diana Zaťková
Ruským obyvateľom miest unaveným ruchom Moskvy a Petrohradu by sa podľa nových návrhov určených na osídlenie regiónu mohli ponúknuť pôžičky a pozemok na stavbu domu na východe v divočine Sibíri, informuje portál RT.




Ruský minister obrany Sergej Šojgu začal motivovať ľudí, aby sa presťahovali na východ. "Môžeme zvážiť systém podpory, ktorý ponúka zvýhodnené pôžičky, poskytuje pohodlné bývanie alebo pozemky, na ktorých si môžete postaviť svoj vlastný dom na sibírsku hypotéku," uviedol. "Podmienky pre ľudí žijúcich na Sibíri by sa mali úplne zmeniť," dodal minister.
Moskva na Sibíri?

Šojgu, ktorý sa narodil na Sibíri, už skôr vyzval Rusko, aby presťahovalo svoje hlavné mesto z Moskvy na rozsiahlu východnú plochu. Vyvážilo by sa tak podľa neho ekonomické a politické centrum krajiny.

Minulý týždeň vedúci národnej štátnej rozvojovej spoločnosti VEB.RF Igor Šuvalov túto myšlienku podporil s tým, že by bolo „dobré presunúť hlavné mesto inam“, aby sa zvýšila životná úroveň mimo Moskvy.

V Moskve a Minsku majú scenáre proti suverenite Poľska, tvrdí premiér Morawiecki
V Moskve a Minsku sú rozpísané scenáre, ktoré ohrozujú suverenitu Poľska. Vyhlásil to počas pondelkovej rozpravy v poľskom parlamente premiér Mateusz Morawiecki, píše agentúra PAP. Čítať ďalej
06 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Minister obrany, ktorý sa stal jedným z najvýznamnejších aktivistov vládnej strany Jednotné Rusko taktiež vyzval na vytvorenie „najmenej troch, ale najlepšie piatich“ nových miest na Sibíri so špecializáciou na oblasti ako veda, priemysel a podnikanie.
Liek na preľudnené mestá

Na pondelňajšom rozpracovaní tejto myšlienky povedal, že účelovo vybudované osady by mohli byť liekom na existujúce mestské centrá, ktoré zápasia s riešením stále väčšieho počtu obyvateľov. "Moderné mestá potrebujú správne zónovanie," uviedol. "Namiesto špinavých priemyselných zón a nekonečných zápch by tu mali byť dobre naplánované priestory - na prácu aj na rekreáciu."

Šoigu navyše dodal, že nerastné bohatstvo Ruska ponúka príležitosť na udržateľný rast jeho populácie. "Máme batériové drony, autá jazdia na batérie. A z čoho sú vyrobené? Kobalt, nikel, lítium. Toto všetko je na Sibíri v hojnom počte.“

Z Európskej komisie sa stáva "fanatický špión nášho majetku", chce nás prehľadať do posledného centa!
Európska komisia skúma myšlienku registra aktív EÚ. Vyhlásila súťaž na „Štúdiu uskutočniteľnosti európskeho registra aktív v kontexte boja proti praniu špinavých peňazí a daňovým únikom“, informuje portál... Čítať ďalej
06 | 09 | 2021 | Diana Zaťková


"Prečo sa tu vlastne nevyrábajú batérie? Stratili sme schopnosť nastaviť výrobu v tomto regióne?“ Podľa neho „celý rozsah ekonomického potenciálu strednej Sibíri, kde existuje optimálna kombinácia minerálov, vody, lesa, energetiky, vedeckého a priemyselného potenciálu, zostáva nevyužitý“.
Putin to odmieta

V posledných rokoch dochádza k odlivu obyvateľov miest a obcí v celej krajine, pričom mladí ľudia sa sťahujú za prácou do miest v celej európskej časti Ruska.

Prezident Vladimír Putin tiež odmietol myšlienku presunu hlavného mesta a počas júnového zasadnutia otázky a odpovedi povedal, že je nepravdepodobné, že by to pomohlo situácii.

Taliban by potešila návšteva Merkelovej
Militantné hnutie Taliban, ktoré v polovici augusta ovládlo Afganistan, by sa potešilo návšteve nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. V rozhovore pre nemecký denník Bild, ktorý bol zverejnený v pondelok, to povedal hovorca Talibanu Zabihulláh... Čítať ďalej
06 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR