Po návšteve pápeža vraj bude na školách hotová covidová katastrofa, predpovedajú analytici
07 | 09 | 2021 I Jozef Uhlarik

Návšteva pápeža Františka na Slovensku začína už túto nedeľu a potrvá až do stredy 15.9., keď cirkev slávi sviatok Sedembolestnej Panny Márie. Kresťania sa síce z návštevy svätého otca tešia, analytikov však desí. Očakávajú totiž zvýšený počet nakazených a opätovné zatváranie škôl.


Na návštevu pápeža ako rizikovú z hľadiska epidemiologického upozorňujú už dlhí čas najmä rozliční „odborníci“. Aká v skutočnosti bude, to ukáže až čas, no analytici už teraz predpovedajú katastrofu. Ako informuje portál dran.webnoviny.sk, návšteva hlavy katolíckej cirkvi môže mať negatívny dosah aj na školy.
Každé pozitívne dieťa stiahne so sebou 20 spolužiakov na 2 týždne domov

Minister Branislav Gröhling síce tvrdí, že školy sa plošne zatvárať už nebudú, no prvé zatvorenia sú už tu. A to sa ešte návšteva pápeža neuskutočnila. Čo sa teda bude diať po nej si netrúfa predpovedať nikto. Analytici z Dáta bez pátosu upozorňujú na pravidlo, podľa ktorého pri zistení jedného pozitívneho dieťaťa ide na 14 dní do karantény celá trieda. „Ak by sme boli bývali takto riadili chrípkovú epidémiu každú zimu, tak by z vášho siedmaka bol dnes piatak a vaša maturantka by bola dnes len druháčka,“ naznačuje analytik. „Každé pozitívne dieťa stiahne so sebou 20 spolužiakov na 2 týždne domov. Napríklad za posledných 14 dní bolo 200 detí pozitívnych. To by bolo v maxime 200 tried,“ vyratúvajú analytici.

B. Gröhling: Už nemôže prísť k tomu, že by sme mali kompletne zatvorené školy
Už nemôže prísť k tomu, že by sme mali kompletne zatvorené všetky školy v krajine. Pri príležitosti začiatku nového školského roka 2021/2022 v porovnaní s tým predchádzajúcim rokom to v rozhovore pre TASR uviedol minister školstva, vedy, výskumu a... Čítať ďalej
01 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR


Nárast prípadov predpokladajú odborníci po návšteve pápeža. Zhoršenie stavu sa začne prejavovať asi na konci mesiaca. Podľa analytikov ešte v septembri bude asi 200 pozitívnych detí denne, preto predpokladajú, že v karanténe ostanú tisícky tried. Dáta bez pátosu uvádzajú ako príklad Švajčiarsko, kde po zistení pozitívneho žiaka pošlú do 10-dňové karantény iba jeho spolu aj so súrodencami, a po pretestovaní celej triedy iba tých, ktorí sú pozitívni. Ostatní sa učia v škole ďalej. Podobne to majú v Nemecku i Veľkej Británii.

Iniciatíva Do školy bez podmienok: Odmietame podmieňovanie nástupu detí do škôl očkovaním a testmi
"OZ VŽDY SPOLU v rámci iniciatívy Do školy bez podmienok sa dôrazne ohradzuje proti vyhláseniam ministra školstva, vedy, výskumu a športu. Odmieta akékoľvek podmieňovanie nástupu detí na povinnú školskú dochádzku a na vyučovanie vôbec, očkovaním či... Čítať ďalej
08 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová