Na východe Ukrajiny sa zrútilo do šachty a následne zabilo deväť baníkov
07 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Deväť baníkov zahynulo a ďalších 19 utrpelo zranenia, keď sa v pondelok pretrhlo lano klietky v uhoľnej bani na východe Ukrajiny kontrolovanom separatistami. V utorok o tom informovali miestne úrady, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AFP.


Pracovníci práve zostupovali do banskej šachty v meste Voznesenovka v Luhanskej oblasti, keď došlo k nehode a baníci sa zrútili.

"Lano klietky, ktorá baníkov spúšťala na ich pracovisko, sa pretrhlo," uviedla v oznámení záchranná služba v samozvanej Luhanskej ľudovej republike.

Telá deviatich ľudí už vyniesli na povrch, 19 osôb hospitalizovali.

Do Británie sa cez Lamanšský prieliv pokúsil dostať rekordný počet migrantov
Cez Lamanšský prieliv sa v pondelok pokúsilo doplaviť z Francúzska do Británie prinajmenšom 1000 ľudí vrátane žien a detí. S odvolaním sa na vyjadrenia svedkov o tom informovala spravodajská stanica Sky News s tým, že tak ide o zrejme vôbec... Čítať ďalej
07 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


"Vznikla vládna komisia, ktorá nehodu prešetrí," dodala záchranná služba.

Smrteľné nehody sú v ukrajinských baniach bežné. Väčšina baní sa nachádza práve na priemyselnom východe Ukrajiny. Mnohé bane sú podfinancované a zle vybavené a časté je aj porušovanie bezpečnostných predpisov.

Najhoršie banské nešťastie v postsovietskej histórii krajiny sa stalo v roku 2007 na východe, keď pri výbuchu v bani Zasiaďko zahynulo vyše 100 baníkov.

Kyjev bojuje proti proruským separatistom v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny od roku 2014. Tento konflikt si vyžiadal vyše 13.000 životov.

Pred 80 rokmi sa začala blokáda Leningradu, jedna z najkrvavejších v dejinách
Bola to jedna z najdlhších a najkrvavejších blokád mesta v dejinách ľudstva. Každý deň v nacistami obkľúčenom Leningrade zomieralo viac ako 700 ľudí, ktorí boli vystavení nepredstaviteľnému utrpeniu – najmä hladu a chladu. "Keď sme uvideli trávu,... Čítať ďalej
07 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR