Cirkev toho má „za ušami“ viac ako dosť. Neuveríte, ale aj TAKÍTO boli niektorí pápeži v minulosti
07 | 09 | 2021 I Jozef Uhlarik

Návšteva svätého otca by mala byť pre Slovákov veľkou udalosťou. Pre protipandemické opatrenia ale nie až takou, akou si ju mnohí predstavovali. Obrovské masy ľudí, ktorí sprevádzali napríklad Jána Pavla II., sa neočakávajú ani len náhodou. Viete ale, že medzi pápežmi v minulosti rozhodne žiadni „svätí“ neboli?


Aj pápež je len človek. Veta, ktorá by sa dala zosobniť na mnohých Františkových predchodcov, ktorí mali od svätých poriadne ďaleko. Ako uvádza portál 1.pluska.sk medzi pápežmi v minulosti boli takí, ktorí tejto najvyššej cirkevnej hodnosti dobré meno rozhodne neurobili. Sexuálne škandály, orgie, incest, pedofília aj pohlavná choroba, to je iba časť zo škandálov, ktoré otriasli Vatikánom.
Cirkevné škandály aj Vatikánska zmluva

Pápež František príde na Slovensko už túto nedeľu, teda 12. septembra a počas nej navštívi Prešov, Košice i Šaštín Stráže. Veriaci na návštevu Svätého otca už veľmi tešia a berú ju ako požehnanie, tí druhí vidia v jeho návšteve len zbytočné mrhanie peniazmi, ktoré sa mohli radšej investovať do nášho slabého zdravotníctva či školstva. Mnohí sa ešte stále pozerajú na cirkev cez prsty aj preto, že jej najvyšší predstavitelia čelili v minulosti mnohým nechutným škandálom. V ostatnom čase sú to najmä tie spojené s pedofíliou. Viacerým Slovákom leží v žalúdku aj Vatikánska zmluva, ktorá bola podpísaná v roku 2000 napriek tomu, že Slovenská republika je podľa Ústavy zvrchovaný, demokratický a právny štát, ktorý sa neviaže na nijakú ideológiu ani náboženstvo.

Vatikánska zmluva, ktorá je charakterizovaná ako zmluva medzinárodná a je jednostranne nevypovedateľná, sa tak stala v mnohom nadradenou nad naše zákony. Navyše, cirkev je u nás stále financovaná zo štátneho rozpočtu, s čím stále veľa Slovákov nesúhlasí. Vatikán a jeho najvyšší predstavitelia sa v minulosti „vyznamenali“ aj poriadne pikantnými škandálmi, ktoré tiež ovplyvnili postoj ľudí k samotnej cirkvi. Hoci by sa jej predstavitelia ako pápeži, kňazi a mnísi mali správať tak, ako to kážu a žiť v celibáte, veľakrát to tak vôbec nebolo. Za rozličné škandály pápežov a Vatikánu, medzi ktorými nechýbali skutočné pikantnosti, by sa nemuseli hanbiť ani tí najväčší hriešnici.

Dôvody PREČO ľudia nechcú vidieť pápeža
Čas na stretnutie s pápežom sa nezadržateľne kráti. Tak ako každá veľká udalosť, kde sa stretne obrovská masa ľudí, aj táto sa borí s prvotnými problémami. Nie však technickými, finančnými ani organizačnými, dokonca aj hlavný protagonista sa... Čítať ďalej
06 | 09 | 2021 | Ivan Mihale

Neoznačené hroby detí aj sexuálne škandály

Kardinál George Pella. Zdroj Andrew Medichini


V ostatnom čase sa prevalilo najmä sexuálne zneužívanie detí rozličnými cirkevnými hodnostármi. Takmer v tretine z 345 prípadov sexuálneho zneužívania detí, ku ktorým došlo v rokoch 2017-2020 a ktoré prešetrovala poľská štátna komisia, boli za páchateľov označení práve kňazi. Obludnosti sa diali napríklad v meste Marieval v provincii Saskatchewan v západnej Kanade, kde sa v blízkosti bývalej internátnej cirkevnej školy pre deti pôvodných obyvateľov sa našli stovky neoznačených hrobov.

Predchádzal tomu nález pozostatkov 215 detí pochovaných na pozemku bývalej cirkevnej internátnej školy v meste Kamloops v provincii Britská Kolumbia. Celkovo bolo v Kanade do takýchto škôl nútene zapísaných približne 150 000 detí indiánov, inuitov a Métisov. Žiaci sa zo strany učiteľov a vychovávateľov veľmi často stretávali s fyzickým a sexuálnym násilím, pričom cieľom takýchto zariadení bolo zbaviť ich vlastnej kultúry i materinského jazyka.

V roku 2017 otriasol priamo Vatikánom škandál okolo austrálskeho kardinála Georgea Pella, ktorý bol pravou rukou súčasného pápeža Františka. Kardinála v tom čase obvinili zo sexuálneho zneužívania maloletých chlapcov. Mal sa ich dopustiť v 90-tych rokoch na chlapcoch, ktorí spievali v zbore v Katedrále sv. Patrika v Melbourne. Obete mali vtedy 12 a 13 rokov. Georgea Pella, ktorý mal na starosti finančné záležitosti Vatikánu. Súdna porota v Melbourne ho síce vo februári 2019 uznala za vinného z pohlavného zneužitia a obťažovania dvoch neplnoletých chlapcov, Najvyšší súd ho napokon zbavil obvinení z pohlavného zneužívania detí a Pell napokon vyhlásil, že z neho urobili iba „obetného baránka“ za zločiny ostatných.

Mesík: Najprv robili z pápeža marketingový nástroj a teraz púťovú atrakciu pre veriacich v Sv. Pfizera?
Ani nie dva týždne nás delia od návštevy Svätého Otca na Slovensku. Očakávaná udalosť so sebou nesie mnoho kontroverzných podmienok a stala sa nástrojom na rozdeľovanie zaočkovaných a nezaočkovaných. Analytik Juraj Mesík na sociálnych sieťach... Čítať ďalej
03 | 09 | 2021 | Tibor Sipos

Oplzlé chúťky Júliusa II. smerovali k mladým chlapcom

Pápež Július II. Zdroj wikimedia


Vatikán v roku 2014 informoval o zatknutí bývalého poľského arcibiskupa Józefa Wesolowskeho, ktorého obvinili z toho, že platil za sex s deťmi v čase, keď bol vyslancom Svätej stolice v Dominikánskej republike. Józef Wesołowski bol poľský rímskokatolícky arcibiskup, ktorý zastával funkciu apoštolského nuncia v mnohých krajinách sveta. Naposledy teda v Dominikánskej republike. Na kňaza bol v roku 1972 vysvätený kardinálom Karolom Wojtylom, neskôr známym ako pápež Ján Pavol II. Zomrel 27. augusta 2015, skôr, ako sa mal postaviť pred súd za pedofíliu.

Čiernou ovcou v dejinách Vatikánu bol určite aj pápež Július II., ktorý úradoval na Svätej stolici v období rokov 1503 až 1513. Napriek celibátu bol známy svojím veľkým sexuálnym apetítom. Aj jeho oplzlé chúťky často smerovali k mladým chlapcom. Cirkev voči nemu v roku 1511 vzniesla cirkev obvinenia z oplzlých milostných aktov a nazvala ho homosexuálom. Bol známy aj tým, že väčšinu času trávil s malými chlapcami alebo mužskými prostitútmi. Jeho sexuálne orgie sa mu nakoniec vypomstili v podobe zdravotných problémov. Počas sexuálnych radovánok s totiž nakazil pohlavnou chorobou syfilis.

Tajné inštrukcie Vatikánu pre sexuálne aktívnych kňazov
Vatikán priznal po prvý raz existenciu tajných inštrukcií pre kňazov, ktorí nedodržali svoj sľub celibátu a splodili deti. Čítať ďalej
19 | 02 | 2019 | TASR

Sixtusovi IV. porodila jedno z detí jeho vlastná sestra



Pápež Sixtus IV. Zdroj: wikimedia



Pápež Sixtus IV., ktorý bol do úradu zvolený v roku 1471, mal údajne celkovo šesť detí vrátane jedného, ktoré mu porodila jeho vlastná sestra, čím sa dopustil hriechu a porušenia zákonu v podobe incestu. To mu ale nebránilo kontrolovať sexuálne chúťky svojich poddaných. Vytvoril cirkevnú daň z prostitúcie a obviňoval kňazov, ktorí mali milenky. Sixtus IV. bol tiež nadšeným rodinkárom, rovnako ako mnoho ďalších pápežov. Zo svojich šiestich synovcov totiž urobil kardinálov.

Po tom, čo sa stal pápežom v roku 1513 Lev X. sa tento najvyšší cirkevný hodnostár preslávil ako mecenáš umenia a nakázal prestavbu Baziliky svätého Petra. Aby pomohol zaplatiť za svoje veľkolepé plány, schválil predaj „odpustkov“ - v zásade prísľubov skrátenia doby trestov za hriechy. Je teda vcelku zvláštne, že Lev X. po svojej smrti v roku 1521 zanechal pápežstvo v stave blízkom bankrotu.

Kardinál podozrivý zo zneužívania tínedžera posielal kléru státisíce dolárov
Americký kardinál Theodore McCarrick, ktorý je obvinený z pohlavného zneužívania tínedžera, posielal vplyvným duchovným vrátane dvoch pápežov státisíce dolárov. S odvolaním sa na správy denníka The Washington Post o tom v piatok informovala... Čítať ďalej
27 | 12 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR

Urban VIII. odsúdil slávneho vedca Galilea na upálenie

Pápež Pavol IV. Zdroj: wikimedia


Pápež Pavol IV. bol zvolený do funkcie v roku 1555 a je známy predovšetkým vďaka svojim hrozným činom antisemitizmu. V Ríme vytvoril židovské geto, v ktorom museli Židia nosiť výrazné žlté klobúky. Za jeho vlády boli zničené aj niektoré rímske synagógy. Bol taký nenávidený, že po jeho smrti v roku 1559 ľudia behali po Ríme a ničili jeho sochy.

V roku 1633 Vatikán na čele s pápežom Urbanom VIII. odsúdil slávneho vedca Galilea. Cirkev mala problém s objavom Galilea, že slnko je skutočne stredom vesmíru - nie Zem. Podľa New York Times bol postavený pred súd a nútený odvolať svoje zistenia, inak by bol upálený na hranici. Galileo sa, samozrejme, rozhodol zostať nažive. Cirkev sa za svoju chybu formálne ospravedlnila až v roku 1992, zhruba o 350 rokov neskôr.

Katolícki kňazi v Mexiku pohlavne zneužili najmenej 175 detí
Kňazi z rímskokatolíckého rádu Kristových legionárov pohlavne zneužili najmenej 175 detí. Vyplýva to zo správy, ktorú v sobotu zverejnil samotný ultrakonzervatívny rád. Čítať ďalej
22 | 12 | 2019 | Marek Molnár / TASR

Alexander I. pred zvolením do funkcie velil zločineckej bande

Pápež Alexander VI. Zdroj: wikimedia


Pápežom sa v roku 1492 stal Alexander VI., ktorý bol predtým len Rodrigom Borgiasom, členom známej talianskej zločineckej rodiny Borgias. V skutočnom zločinecko- rodinnom štýle použil peniaze na to, aby sa dostal do pápežského úradu. Preslávil sa však hlavne tým, že mal množstvo mileniek a splodil najmenej deväť nemanželských detí - pravdepodobne v dôsledku organizovania sexuálnych orgií.

Inocent VII., ktorý stal pápežom v roku 1484. Bol prvým pápežom, ktorý otvorene uznal osem nelegitímnych detí, aj keď ich mohol mať omnoho viac. Pred jeho prijatím boli pápežskí bastardi jednoducho označovaní za „synovcov.“ Preslávil sa však aj svojou krutosťou. Mal totiž veľké obavy z čarodejníctva a v dokumente z roku 1484 napísal, že povzbudil a požehnal čin lovu čarodejníc, ktorý zahŕňal mučenie, topenie či upaľovanie na hranici.

Škandál okolo paláca v Londýne a iné škandály Vatikánu (Vladimír Malyšev)
Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
16 | 06 | 2020 | Zuzana Perželová

Bonifác VIII. – asi najnenávidenejší pápež zo všetkých

Pápež Bonifác VIII. Zdroj: wikimedia


Ak bol niektorý z pápežov doslova nenávidený, tak to bol určite Bonifác VIII. Po svojom zvolení v roku 1294 postavil svoje sochy po celom Ríme a povedal, že spanie s chlapcami nie je o nič ťažšie ako „trieť si jednu ruku o druhú“. Jeho najhanebnejší priestupok? Celé mesto Palestrina bolo na jeho príkaz zničené - všetko pre osobný politický spor. Vyslanec kráľa Aragona kedysi zhrnul neobľúbenosť tohto pápeža do spisu a napísal, že „všetci kardináli si želajú jeho smrť a sú unavení jeho diablami“. Nenávisť voči tomuto pápežovi potvrdzuje aj vcelku zábavný fakt, že Bonifác VIII. sa objavuje v ôsmom kruhu pekla v Danteho „Pekle“.

Odhalili ďalšie luxusné nehnuteľnosti Vatikánu v Londýne
Kardinál Becciu, ktorého pápež minulý týždeň prinútil rezignovať, dohliadal na nákupy v Knightsbridge Čítať ďalej
30 | 09 | 2020 | Mário Martinka