Čaputovú vždy trápia cudzie ľudské práva. Teraz sa obáva o ľudské práva Afgancov
07 | 09 | 2021 I Tibor Sipos

Nové udalosti v Afganistane šokovali celý svet, pričom výnimkou nebola ani prezidentka Zuzana Čaputová. Tá reagovala na talibanské zmocnenie sa krajiny vyslovením obáv o ľudské práva Afgancov, informuje portál Extraplus.


"V tejto chvíli je predovšetkým potrebné pomôcť všetkým tým, ktorí pomáhali našej misii a spoločným projektom v Afganistane a ich životy by mohli byť v ohrození. Považujem za potrebné komplexné vyhodnotenie tohto pôsobenia a poučenie sa z chýb," uviedla Čaputová.

Taliban sa zmocnil hlavného mesta Kábul, kde ozbrojenci obsadili prezidentský palác. V súčasnosti sa z Kábulu snažia dostať ešte stále tisícky Afgancov. Niekoľko západných štátov uzavrelo svoje ambasády v Afganistane a evakuovalo svojich občanov.

Hovorca Talibanu Suhail Šahín síce vyhlásil, že Taliban bude podporovať mier, málokto však tomuto tvrdeniu dôveruje. „Nemalo by dochádzať k žiadnym zmätkom, sme si istí, že obyvatelia Afganistanu v meste Kábul, že ich majetok a život sú v bezpečí,“ uviedol Šahín.

Taliban by potešila návšteva Merkelovej
Militantné hnutie Taliban, ktoré v polovici augusta ovládlo Afganistan, by sa potešilo návšteve nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. V rozhovore pre nemecký denník Bild, ktorý bol zverejnený v pondelok, to povedal hovorca Talibanu Zabihulláh... Čítať ďalej
06 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR