Taliban by potešila návšteva Merkelovej
06 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Militantné hnutie Taliban, ktoré v polovici augusta ovládlo Afganistan, by sa potešilo návšteve nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. V rozhovore pre nemecký denník Bild, ktorý bol zverejnený v pondelok, to povedal hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžáhid.


Na otázku novinára Paula Ronzheimera, či by predstavitelia Talibanu uvítali návštevu nemeckej kancelárky v Afganistane, Mudžáhid uviedol: "Áno, samozrejme. Chceme tu v Afganistane úplne bezpečné prostredie - také, aké akceptujú všetky krajiny sveta a ktorému budú prezidenti a premiéri veriť. Mali by nás navštíviť a Angela Merkelová by bola obzvlášť srdečne vítaná. Skutočne by sme sa veľmi potešili."

Hovorca fundamentalistického hnutia tiež zopakoval žiadosť, aby Nemecko naďalej Afganistanu poskytovalo finančnú pomoc. "Chceme, aby nás Nemecko v humanitárnej oblasti podporovalo a pomáhalo nám, ak to nemecká vláda dokáže," povedal. Okrem toho Afganistan podľa neho potrebuje pomoc v oblasti zdravotníctva, vzdelávania a tiež v infraštruktúre.

Manévre ruských tankov v horách pri hraniciach s Afganistanom
06 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Afganských utečencov v Nemecku hovorca Talibanu vyzval, aby sa vrátili do vlasti. "Chceme, aby všetci Afganci, ktorí sa ako utečenci nachádzajú v zahraničí - najmä v Nemecku - vrátili do svojej krajiny," povedal. Zároveň však priznal, že tým, ktorých zo západných krajín vyhostili späť do Afganistanu pre kriminálnu činnosť, hrozia tresty podľa islamského práva.

Mudžáhid už predtým v rozhovore pre nedeľník Welt am Sonntag uviedol, že jeho hnutie chce nadviazať s Nemeckom oficiálne a intenzívne diplomatické styky.

Berlín je momentálne s Talibanom v neformálnom kontakte, a to najmä čo sa týka zaistenia odchodu z krajiny nemeckým občanom a Afgancom, ktorí spolupracovali s Nemeckom. Nateraz však oficiálne uznanie novej afganskej vlády na čele s Talibanom Nemecko neplánuje, píše portál merkur.de. Nemecko podmieňuje ďalšie financovanie pomoci pre Afganistan dodržiavaním ľudských práv v krajine.

Taliban už dobyl celý Afganistán. Obsadil už aj Pandžšír
Taliban "úplne ovládol" poslednú odbojnú afganskú provinciu Pandžšír, uviedol v pondelok vo vyhlásení hovorca tohto militantného hnutia Zabihulláh Mudžáhid. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
06 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR