Poslanci si predvolali na koberček Žilinku aj Lipšica
06 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Na piatkové (10. 9.) zasadnutie Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR sú pozvaní aj generálny prokurátor Maroš Žilinka a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.


Okrem prerokovania výročných správ Generálnej prokuratúry (GP) SR a Úradu špeciálnej prokuratúry majú vysvetľovať situáciu na prokuratúre. Informoval o tom predseda výboru Milan Vetrák (OĽANO). Rokovanie bude podľa jeho slov verejné a prístupné aj online.

"Vzhľadom na závažné a celospoločensky diskutované rozhodnutia Generálnej prokuratúry SR, osobitne pokiaľ ide o využívanie právomoci generálneho prokurátora podľa § 363 Trestného poriadku, ako aj z dôvodu, aby sme si vyjasnili problémové veci vo vzťahoch medzi generálnou a špeciálnou prokuratúrou, som po porade s podpredsedom výboru Alojzom Baránikom pozval na schôdzu Ústavnoprávneho výboru NR SR predstaviteľov oboch inštitúcií," uviedol Vetrák.

Šéfa GP pozvali na 9.00 h, Lipšic by mal prísť o 13.00 h. Členovia výboru chcú s Lipšicom a Žilinkom diskutovať o využívaní právomoci generálneho prokurátora v zmysle sporného paragrafu, napríklad ak ide o zastavovanie trestných stíhaní alebo zrušenie uznesení o vznesení obvinenia.

Hovoriť s nimi chcú aj o metodike a kritériách pri vznášaní disciplinárnych obvinení vedúcim prokurátorom, postupoch prokuratúry v súvislosti s obvinením policajného prezidenta Petra Kovaříka či postavení a pokračujúcom pôsobení niektorých "aj verejne skompromitovaných prokurátorov na prokuratúre". Vetrák chce tiež počuť stanovisko k zámeru súdnej mapy a hovoriť chce o aktuálnej situácii na prokuratúre.

Námestník GP Kandera zastavil trestné stíhanie podozrení z manipulácie výpovedí svedkov
Námestník generálneho prokurátora SR Jozef Kandera zastavil trestné stíhanie vo veci podozrení z manipulácie výpovedí svedkov Úradom inšpekčnej služby (ÚIS) ministerstva vnútra. Čítať ďalej
06 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR