Manévre ruských tankov v horách pri hraniciach s Afganistanom
06 | 09 | 2021 I Ingrid Vrabcová
Na pozadí nedávnych udalostí v Afganistane mali ruské tanky manévre v horách susedného Tadžikistanu, píše snanews.de.

Posádky tankov T-72 cez deň i v noci trénovali streľbu na terče v horách pri hraniciach s Afganistanom a vojaci streľbu z guľometov na pohyblivé ciele. Ruská armáda začala cvičenia v tejto stredoázijskej bývalej sovietskej republike 17. augusta. Zúčastňuje sa na nich približne 1 000 príslušníkov armády.
Spoločné manévre s Uzbekistanom a Tadžikistanom

V auguste Rusko absolvovalo už dvojicu manévrov pri afganskej hranici - jedny spoločne s Uzbekistanom a druhé s Uzbekistanom a Tadžikistanom.

Rusko má v Tadžikistane svoju najväčšiu zahraničnú vojenskú základňu, ktorá bola nedávno posilnená novým vybavením. Ruská letecká základňa v Kirgizsku je súčasťou kolektívnych síl rýchleho nasadenia Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (CSTO). Disponuje stíhačkami Su-25 a vrtuľníkmi Mi-8. Členmi organizácie sú: Arménsko, Kazachstan, Kirgizsko, Rusko, Tadžikistan a Bielorusko.

Šialený arzenál zbraní Talibanu: 33 vrtuľníkov Black Hawk, 4 lietadlá Hercules a 358 530 útočných pušiek
Počas svojho triumfálneho pochodu Afganistanom sa Taliban zmocnil arzenálu zbraní, ktorý by mu závideli aj mnohé krajiny NATO. Celý stav afganskej armády je teraz v rukách radikálnych islamistov. Väčšina z nich je "Made in USA", píše... Čítať ďalej
01 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Zmena moci v Afganistane by mohla ovplyvniť bezpečnostnú situáciu v Strednej Ázii

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov už skôr varoval, že zmena moci v Afganistane by mohla ovplyvniť bezpečnostnú situáciu spojencov v Strednej Ázii. Od toho by závisela aj bezpečnosť južnej hranice Ruska.
Nulový výsledok americkej misie v Afganistane

Ruský prezident Vladimir Putin obvinil USA, že počas 20-ročnej misie v Afganistane nič nedosiahli a zanechali za sebou len tragédie a obete. "Výsledok je nulový, ak nie záporný."

Minulý týždeň ruské ministerstvo obrany štyrmi dopravnými lietadlami prepravilo z Afganistanu viac ako 500 ľudí z rôznych krajín.

Lukašenko očakáva dodávky ruských zbraní a hovorí o vojne
05 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Pozadie

Začiatkom augusta radikálna islamistická organizácia Taliban* zintenzívnila svoju ofenzívu proti vládnym jednotkám v Afganistane. Taliban vstúpil do hlavného mesta Kábul 15. augusta. Prevzal kontrolu nad prezidentským palácom a 16. augusta oznámil, že vojna v Afganistane sa skončila a že forma vlády v štáte sa vyjasní v blízkej budúcnosti. Jediná provincia, ktorú stále nemá pod kontrolou, je Pandžšír, severovýchodne od Kábulu, dodáva snanews.de.

* Organizácia Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (Arménsko, Kazachstan, Kirgizsko, Rusko, Tadžikistan, Bielorusko) klasifikuje Taliban ako teroristickú organizáciu, ktorej činnosť je v týchto krajinách zakázaná.

Taliban nedokáže zaplniť mocenské vákuum. Začala sa vojna všetkých proti všetkým (Stefan Kornelius)
Komentár Stefan Kornelius (Süddeutsche Zeitung) Čítať ďalej
02 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová