Kamenický o medzinárodnej hanbe: Slovensko za OĽaNO kleslo v globálnom indexe ľudských práv
06 | 09 | 2021 I Tibor Sipos
Slovenská republika klesla o stupeň nižšie. Globálny index práv ITUC 2021 dokumentuje, ako vlády a zamestnávatelia zneužili pandémiu COVID-19 na to, aby prepustili zamestnancov alebo aby porúšali práva na kolektívne vyjednávanie, podkopali právo na ich súkromie či obmedzili právo na ich slobodu prejavu a zhromažďovania.
Celosvetová hanba

"Medzinárodná konfederácia odborových zväzov je najväčšou celosvetovou odborovou federáciou, združujúcou asi 200 miliónov členov zo 163 krajín." Ako píše opozičný poslanec Ladislav Kamenický na sociálnych sieťach, ide o hanbu, ktorú si všimol celý svet. Nástup novej vlády hnutia OĽaNO na čele s expremiérom a ministrom financií Igorom Matovičom sprevádzalo vypuknutie pandémie koronavírusu. Za posledný rok sa teda priečky jednotlivých národov v indexe ITUC menili oproti predošlým rokom rýchlejšie.

Slovensko však pod vládou OĽaNO v tejto súvislosti nedominuje priaznivým výsledkom. Kamenický sa  v príspevku pochválil prvým miestom, teda zelenou farbou, ktorou bolo Slovensko označené za vlády Smeru. "Ako si Hegero-Matovičova vláda váži pracujúcich?" Pýta sa smerák.


Oranžová farba - Rating 2

Slovensko kleslo na druhú priečku kvôli konkrétnym udalostiam. "ITUC Slovensku zhoršila rating na oranžový - RATING 2 - opakované porušovanie práv pracujúcich. Prečo? V Hondurase, Indii, Indonézii, Uruguaji a na Slovensku dochádza k rozkladu práv po tom, čo vlády prijali represívne zákony. Dňa 4. februára 2021 Národná rada SR prijala novelu Zákonníka práce, ktorá vážne podkopala kolektívne vyjednávanie na Slovensku," skonštatoval poslanec.

"Na Slovensku táto antisociálna vláda šliape po právach pracujúcich, ignoruje sa tripartita, kolektívne vyjednávanie, zrušili sa kolektívne zmluvy vyššieho stupňa, minimálna mzda nedosahuje 60% priemernej mzdy, oddelili sa od nej príplatky za nočnú prácu, víkendy a sviatky! Je to jedna veľká hanba, ktorú si všimlo už aj medzinárodné spoločnestvo," uzvarel Kamenický znepokojene.

Prezidentka vymenuje nového rektora STU v Bratislave v utorok
Prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenuje nového rektora Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave v utorok 7. septembra. TASR to potvrdil hovorca prezidentky SR Martin Strižinec. Akademický senát (AS) STU v Bratislave zvolil 28. júna... Čítať ďalej
06 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR