Nový Zéland zaznamenal prvé úmrtie súvisiace s covidom za vyše pol roka
05 | 09 | 2021 I TASR

Na Novom Zélande zomrela v piatok večer v nemocnici v Aucklande na komplikácie spôsobené infekčným ochorením COVID-19 žena-deväťdesiatnička. Keďže mala aj iné zdravotné problémy, nebolo ju možné pripojiť na umelú ventiláciu. Informovala o tom agentúra AFP o odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva.


Ide o prvé úmrtie súvisiace s ochorením COVID-19 na Novom Zélande od 16. februára a celkovo 27. od začiatku epidémie. Ženu, ktorá sa nakazila od príbuzného, hospitalizovali 28. augusta, uviedol portál stuff.co.nz.

Premiérka Jacinda Ardernová vydala vyhlásenie, v ktorom vyjadrila sústrasť rodine obete. Toto úmrtie je podľa nej "veľmi smutnou pripomienkou" toho, prečo sú nevyhnutné protiepidemické obmedzenia.

Nový Zéland zápasí od polovice augusta s ďalšou vlnou epidémie nového druhu koronavírusu. Odvtedy bolo odhalených 782 nakazených, z toho 765 v Aucklande, najväčšom meste tejto ostrovnej krajiny, kde žije 1,7 milióna ľudí.

Za uplynulých 24 hodín bolo potvrdených 20 nových prípadov komunitného prenosu nákazy, všetky v Aucklande. V posledných dňoch sa však počet novoinfikovaných znižuje.

Sabaka horko zaplakal. ECDC neodporúča tretiu dávku vakcíny, chýbajú vedecké dôkazy
03 | 09 | 2021 | Peter Sulek