Americký generál očakáva v Afganistane občiansku vojnu a obnovu terorizmu
05 | 09 | 2021 I Lukáš Leca

Po chaotickom odstúpení USA existuje „veľmi veľká pravdepodobnosť“, že v Afganistane nastane občianska vojna, vyhlásil armádny generál Mark Milley, informuje portál RT.


"Môj vojenský odhad je, že sa pravdepodobne v Afganistane uskutoční občianska vojna," povedal v sobotu armádny generál pre Fox News. Po bleskovom ovládnutí Afganistanu Taliban teraz ovláda väčšinu krajiny okrem posledných oblastí v údolí Panjshir.

Milley vyjadril pochybnosti, že Taliban bude schopný vytvoriť udržateľnú vládu, a varoval, že mocenské vákuum a chaos môžu viesť k oživeniu Al-Káidy, Islamského štátu (IS, predtým ISIS) a „ďalších nespočetných“ teroristických skupín.

Aby bola Amerika „v bezpečí“, administratíva prezidenta Joe Bidena predtým sľúbila, že bude pokračovať v protiteroristických misiách „za horizontom“. Avšak Milley priznal, že USA „budú musieť obnoviť“ niektoré ľudské spravodajské siete.

Izraelský špičkový lekár varuje ľudí, aby sa pripravili na „štvrtú dávku“
Keďže viac ako 2,5 milióna Izraelčanov je už zaočkovaných treťou dávkou proti COVID-19, lekár Salman Zarka uviedol, že je potrebné začať s prípravou na prípadnú štvrtú dávku kvôli rastúcim variantom vírusu, informuje portál... Čítať ďalej
05 | 09 | 2021 | Lukáš Leca


!Ak dôjde k ohrozeniu USA, budeme musieť pokračovať vo vykonávaní útočných operácií," dodal generál.

Jedna taká príležitosť sa naskytla minulý týždeň, keď sa americký dron zameral na vozidlo v Kábule, ktoré podľa ústredného velenia USA predstavovalo „bezprostredné“ ohrozenie evakuačného procesu.

Milley označil nálet za „spravodlivý úder“, ktorý eliminoval „najmenej jedného“ človeka, ktorý bol „pomocníkom“ teroristov z IS-K. Miestne médiá a Taliban však uviedli, že v dôsledku toho zahynulo 10 civilistov - z toho sedem detí.

Trump bude „určite“ kandidovať v roku 2024 po katastrofe v Afganistane, tvrdia republikáni
Bývalý poradca Donalda Trumpa Jason Miller a republikánsky poslanec štátu Ohio Jim Jordan po nedávnych rozhovoroch s bývalým prezidentom odhalili, že má v pláne určite kandidovať v roku 2024, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 09 | 2021 | Lukáš Leca