TOTO je tá prosperita? Nie, hanba! V celej EÚ majú najnižší priemerný plat Slováci
04 | 09 | 2021 I Jozef Uhlarik

Naša súčasná „milovaná“ vláda, ktorá sa nie a nie vzdať svojich korýt a korýtok, nám pred voľbami sľubovala prosperitu, aká tu ešte nebola. A nielen tá, ale aj tie predchádzajúce. Pravda je však taká, že Slováci majú po viac ako 30-tich rokoch samostatnosti najnižší priemerný plat v cele Európskej únii.


Skutočnosť, že Slováci majú najnižší priemerný plat v cele Európskej únii nie je žiadny hoax, ako s obľubou zvyknú vravieť naši vládni politici. Žiaľ, je to krutá pravda. Ako píše portál ereport.sk, priemerný plat na Slovensku je najnižší v celej EÚ. Za našu priemernú mzdu si vieme nakúpiť menej tovarov a služieb, ako napríklad Bulhari či dokonca „chudobní“ Rumuni.
Priemerní Íri, Španieli a Taliani nakúpia o polovicu viac ako my

Týmto konštatovaním sa veru naši súčasní i minulí politici, ktorí sľubovali po revolúcii život ako vo Švajčiarsku chváliť rozhodne nemôžu. Slovenskí zamestnanci si po prepočte cez paritu kúpnej sily (PKS) môžu za svoju priemernú mzdu nakúpiť menej tovarov a služieb, ako kedysi, oproti nám, chudobní Bulhari či Rumuni. Najnovšie údaje Eurostatu, a takýto prepočet ukazujú, že Slovensko je na poslednom mieste spomedzi porovnávaných krajín únie.

Toto konštatovanie vyplýva z aktuálnej analýzy Asociácie sociálno-ekonomických analytikov. „Aj napriek faktu, že vyššie uvedené tvrdenie pôsobí ako hoax, je vo svojej podstate pravdivé. Porovnávanie nominálnych hodnôt priemerných miezd je totiž nerelevantné, keďže v porovnávaných krajinách nie sú porovnateľné cenové hladiny,“ uviedol ekonomický analytik Ján Košč. Podľa neho naše umiestnenie v rebríčku ukazuje na fakt, že priemerný slovenský zamestnanec si nakúpi za svoju mzdu najmenej tovarov a služieb.

Zločin sa v Rusku naozaj oplatí. Väzni zarobia za mrežami viac ako ich advokáti
27 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Nakúpime najmenej spomedzi porovnávaných krajín

Nedávna debata o minimálnej mzde na Slovensku priniesla nielen argumenty popisujúce vysoký podiel minimálnej mzdy na priemernej mzde ako problém. Zároveň naznačovala, že naša minimálna mzda je privysoká. Aktuálne dáta Eurostatu však podľa Košča naznačujú, že vysoký podiel minimálnej mzdy na priemernej mzde možno alternatívne vysvetliť aj tým, že slovenská priemerná mzda je prinízka. Naše umiestnenie v rebríčku poukazuje podľa Košča na fakt, že priemerný slovenský zamestnanec nakúpi za svoju mzdu najmenej spomedzi porovnávaných krajín.

Slovák si kúpi menej ako tretinu toho, čo dokáže priemerný Nemec, menej ako polovicu toho, ako dokážu priemerní Íri, Španieli a Taliani. O viac ako tretinu viac nakúpia aj priemerní Slovinci, Maďari, Poliaci, Česi, či dokonca Rumuni. O niečo málo viac nakúpia i priemerní Bulhari a Lotyši.

Platy Slovákov stúpli, v niektorých profesiách sa zarába aj viac ako 2200 eur v hrubom
Rast miezd na Slovensku bol v minulom roku opäť výrazný. Priemerná hrubá mzda na Slovensku podľa analýzy portálu Platy.sk vlani dosiahla 1 101 eur, čo bolo o 66 eur viac ako v roku 2018. Čítať ďalej
21 | 01 | 2020 | Imrich Kovačič / SITA