Svet by mohol v roku 2023 čeliť finančnej kríze, tvrdí ruská centrálna banka. Zopakuje sa rok 2008?
04 | 09 | 2021 I Lukáš Leca

Svet môže čeliť finančnej katastrofe, ktorá by bola porovnateľná s krízou v rokoch 2008-2009 kvôli problémom nahromadeným za posledných 18 mesiacov, ktoré sú vedľajším produktom opatrení, ktoré vlády zaviedli v boji proti šíreniu Covid-19, informuje portál RT.


Toto tvrdenie vyplýva z údajov Ruskej centrálnej banky, ktorá v stredu zverejnila návrh správy o usmerneniach menovej politiky. Podľa inštitúcie by sa svetová ekonomika mohla dostať do krízového scenára v dôsledku nárastu globálneho dlhu krajín.

Banka vypracovala štyri samostatné scenáre na najbližšie obdobie, a to až do roku 2024. Podľa takzvaného „základného“ scenára sa zabráni recesii, pretože krajiny dosiahnu svoje ciele v oblasti očkovania a vyspelé ekonomiky sa posunú k normalizácii menovej politiky.

Ďalšie tri možné scenáre však vykresľujú rozhodne depresívnejší obraz.

Naša planéta sa topí v plastovom odpade a pandémia to ešte zhoršuje
Európska únia spolu s predstaviteľmi ďalších krajín vyzvala na rokovanie o právne záväznej dohode, ktorá sa bude týkať zníženia znečistenia plastmi, vrátane mikroplastov zamorujúcich oceány a vodné toky. Správu priniesla agentúra AFP, ktorá... Čítať ďalej
02 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR


Pandémia sa v prvom rade výrazne zhorší a spôsobí celosvetový hospodársky kolaps. V druhom sa pandémia zlepší, ale problémy nahromadené počas pandémie zhoršia ekonomickú situáciu, čo spôsobí nárast inflácie. V treťom rade je normalizácia menovej politiky vyspelými ekonomikami sprevádzaná nestabilnou dynamikou na finančných trhoch, čo spôsobuje nedostatok dôvery v investorov. Podľa banky je to najhorší z troch negatívnych scenárov.

Ruská ekonomika trpí vysokou infláciou, ktorá sa v súčasnosti pohybuje na úrovni 6,5%. Tiež je jej vyčítané, že sa pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami výrazne prispôsobila životnej úrovni v krajine.

Biden navštívil nemocnicu, kde liečia amerických vojakov ranených v Afganistane
Americký prezident Joe Biden vo štvrtok v sprievode svojej manželky navštívil v americkom štáte Maryland nemocnicu Walter Reed National Military Medical Center, kde sa zotavujú americkí vojaci zranení počas misie v Afganistane. Čítať ďalej
03 | 09 | 2021 | TASR