Experti z USA majú z ruských vrtuľníkov padnuté sánky. My ich postupne likvidujeme
04 | 09 | 2021 I Ondrej ŠTEFIK

Vojenskí experti z USA zaradili ruské Ka-52, Mi-28HM a Mi-24 medzi päť najlepších útočných helikoptér na svete, píše americký časopis Military Watch



Aligátor K 52 postrach lodí, lietadiel a pozemných cieľov

Autor článku vyzdvihuje tichú a kompaktnú útočnú helikoptéru Ka-52 s neuveriteľným množstvom ťažkých zbraní. Podľa ich informácií sa začala sériová výroba v roku 2008 a ruské vzdušné sily ich majú mať 155.

Môžu obsahovať zbrane, ktoré nie sú ani zďaleka konvenčné pre útočné helikoptéry, vrátane riadených striel Kh -31, ktoré sú schopné strieľať na vojnové lode vzdialené viac ako 1300 km - ide o operačný rádius, ktorý sa zvyčajne prejavuje iba na stíhačkách alebo bombardéroch. Jeho rakety ATAKA a Vikhr  sú spôsobilé preniknúť cez pancierovanie 950 mm a 1 000 mm, pričom druhé lietadlo môže byť vzdialené až 12 km, uvádza americký časopis.



Mi-28NM Havoc

Experti tvrdia, že „Night Hunter“ Mi-28N je schopný lietať dozadu a prekonáva americký analóg Apache. Lietadlo je oficiálne v prevádzke od roku 2009.


Mi 28 nemá takú protilietadlovú ochranu ako Aligátor, ale môže však niesť až 16 protitankových rakiet alebo 80 x 80 mm neriadených rakiet, ktoré poskytujú obrovskú palebnú silu proti tankovým a mechanizovaným vojskám nepriateľa.  Vyznačuje sa jednoduchou údržbou. Je tiež vyzbrojený infračervenými strelami typu vzduch-vzduch R-74M, ktoré sú rovnaké ako tie, ktoré sa používajú na najnovších ruských stíhačkách. Používajú sa na neutralizáciu riadených striel a dokonca aj cieľov so stealth (neviditeľnou) technológiou.


MI 24 Letiaci tank

Odborníci z USA označili MI-24 za „najimpozantnejší vrtuľník éry studenej vojny“ a poznamenali, že ani teraz nemá stroj iné postavenie. Oficiálne vstúpil do služby už v roku 1972. Je všeobecne považovaný za najstrašidelnejší útočný vrtuľník v čase studenej vojny. Stále je postrachom najmä pre pechotné a mechanizované jednotky. Slovenská armáda ich postupne nahradzuje drahými americkými strojmi.


Róbert Kaliňák odkrýva kriminalitu tejto vlády, technika ktorú nakupoval zachraňovala životy
Exminister vnútra a člen predsedníctva strany Smer SD Róbert Kaliňák tvrdí, že jeho verejná súťaž ušetrila viac ako 20 000 000€. Jeho vyjadrenie zverejnila strana Smer SD na Facebooku Čítať ďalej
04 | 09 | 2021 | Ondrej ŠTEFIK