Sabaka horko zaplakal. ECDC neodporúča tretiu dávku vakcíny, chýbajú vedecké dôkazy
03 | 09 | 2021 I Peter Sulek
Sabaka musí prežívať veľké sklamanie. Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) totiž neodporúča podávať tretiu dávku vakcíny proti covidu v bežnej populácii. Na jej odporúčanie chýbajú vedecké dôkazy.

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) vo štvrtok vyzvalo krajiny, aby sa v boji proti novému koronavírusu zamerali na prvotný vakcinačný program a nie na podávanie tretej dávky očkovacej látky. Tú viaceré krajiny začali používať s cieľom zastaviť šírenie nákazlivejšieho variantu delta.
Neexistujúca potreba podávania tretích dávok

ECDC uvádza, že schválené vakcíny proti covidu sú „v súčasnosti vysoko účinné" pri obmedzovaní dosahov ochorenia COVID-19. „Prioritou by teraz malo byť očkovanie všetkých jednotlivcov, ktorí sú oprávnení na podanie vakcíny a dosiaľ odporúčané očkovanie neabsolvovali," vyhlásilo ECDC.

ECDC tvrdí, že aplikovanie dodatočných dávok by sa malo zvážiť v prípade ľudí so „závažne oslabeným imunitným systémom", ak im prvé dve dávky neposkytnú dostatočnú ochranu. Podľa ECDC však „neexistuje nevyhnutná potreba podávania podporných dávok vakcín plne zaočkovaným jednotlivcom v bežnej populácii".

Vakcíny proti covidu schválené v USA a EÚ údajne zaisťujú veľmi silnú ochranu pred ťažkým priebehom ochorenia a prípadným úmrtím. Ich schopnosť zabrániť nákaze sa však značne oslabuje v súvislosti s variantom delta.

Gustáv Murín: Fakt zaujímavá príhoda, po ktorej doktor Sabaka doslova onemel
Doktor Peter Sabaka patrí medzi našich najznámejších a asi aj najhorlivejších propagátorov očkovania proti koronavírusu. Pre vec je z „neznámeho“ dôvodu až taký zapálený, že ak mu niekto v jeho teórii odporuje, stáva sa v jeho očiach... Čítať ďalej
31 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik

Neexistujú vedecké dôkazy na podporu tretej dávky

Hovorca Európskej komisie Stefan De Keersmaecker vo štvrtok uviedol, že euroblok má dostatok dávok vakcín pre prípad, že vedecké dôkazy ukážu nevyhnutnosť podávania i tretej dávky v širokej populácii.

V tejto súvislosti oznámil, že EÚ uzavrela zmluvu s výrobcom vakcíny Pfizer/BioNTech na dodanie 1,8 miliardy ďalších dávok v rokoch 2021 - 2023, ako aj kontrakt s firmou Moderna na 150 miliónov dávok očkovacích látok.

Francúzsko začalo v stredu podávať tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu ľudom starším ako 65 rokov a ohrozeným skupinám. Podobné kroky zvažujú prijať i španielske zdravotnícke úrady. V stredu tamojšia rada odborníkov na vakcíny odporučila tretiu dávku pre osoby s oslabeným imunitným systémom.

Tretiu dávku chce pre zhruba pol milióna ľudí s veľmi oslabenou imunitou ponúkať aj Británia.

Príbeh Murínovho známeho s MUDr. Sabakom pokračuje. Neuveríte, čo sa dialo po zverejnení!
„Žiadny lekár sa nesmie prepožičať propagande, ak je šírená selfie-vládou plagiátorov. Pričom na druhej strane sú názory iných lekárov umlčiavané a ignorované. To do serióznej demokratickej spoločnosti nepatrí,“ napísal... Čítať ďalej
01 | 09 | 2021 | Petra Demková