Heroín sa stal krvou Talibanu a Afganistanu (Vladimír Malyšev)
03 | 09 | 2021 I Zuzana Perželová

Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry)


„Budeme pokračovať v džiháde“ Prečo Talibanci tak rýchlo prevzali moc v Afganistane? 


Západ za jeden z hlavných dôvodov ich úspechu označuje peniaze. V roku 2020 jeden z lídrov Talibanu zakázaného v Rusku, Mullah Mohammad Yacoub, hovoril o príjme 1,6 miliardy dolárov. A ročný rozpočet afganskej vlády, ktorej pomáhali Spojené štáty, bol v roku 2017 2,2 miliardy dolárov.
Kde vzali Talibanci peniaze?

"Mýtus o neprípustnom postavení" Talibanu" vo vzťahu k heroínu bol dávno vyvrátený, - píše azerbajdžanské vydanie Haqqin.az. -Súčasné vedenie Talibanu sa domnieva, že zákaz pestovania maku, ktorý zaviedol Mullah Omar v roku 2000, keď sa obrábaná plocha na územiach kontrolovaných Talibanom zmenšila o 99%, vážne podkopal financie hnutia. Talibanci si veľmi dobre uvedomujú, že... afganský roľník s rovnakými nákladmi na prácu získa z jedného hektára maku príjem, ktorý je trikrát vyšší  ako z jedného hektára pšenice. A keďže Američania a oficiálny Kábul boli z reformy agrárneho sektora v Afganistane najmenej znepokojení, svet zaznamenal prudký nárast oblastí pestovania maku. Každý z toho mal prospech ... vrátane Američanov, ktorí získali zdroj na zaplnenie čiernych pokladníc CIA, Pentagónu, Obrannej spravodajskej agentúry (DIA) a konkrétnych jednotlivcov v okupačných správach. Heroín sa stal „krvou“ Afganistanu a Talibanu, ktorej sa nikto nemieni vzdať....
Peniaze na charitu išli na nákup zbraní

Haqqin.az má na mysli ‘’Taliban 2’’, ktorý zdanil všetko na územiach, ktoré má pod kontrolou: objekty infraštruktúry, obchod, dopravu. Podľa správy ‘’Život pod Talibanskou tieňovou vládou’’ obyvateľstvo na územiach, ktoré boli pod kontrolou platilo Talibanu dva druhy daní: oshr a zakát. Prvá časť je moslimská desiatka, ktorú veriaci platia v podobe časti úrody alebo príjmu. Táto daň bola vyrúbená všetkým spoločnostiam a obyvateľom žijúcim na území kontrolovaných Talibanom. Zakát je daň, ktorá predstavuje  2,5% z mesačného príjmu. Moslim musí tieto peniaze dávať na charitu, Talibanci ich vyberali na nákup zbraní.

Afganská národná energetická spoločnosť vyplatila Talibancom ročne asi 5 miliónov afgani (okolo 66 500 dolárov), v opačnom prípade im hrozili vyradením elektrického vedenia z prevádzky. Talibanci vyberali „účty za elektrinu“ aj od miestnych obyvateľov. Len v provincii Kunduz dostávajú mesačne od 14 000 domov takmer 100 000 dolárov. Práca súkromných mobilných operátorov bola rovnako kontrolovaná Talibancami, provideri im platili.

Taliban nedokáže zaplniť mocenské vákuum. Začala sa vojna všetkých proti všetkým (Stefan Kornelius)
Komentár Stefan Kornelius (Süddeutsche Zeitung) Čítať ďalej
02 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Zdroje príjmu



Militanti už takmer 10 rokov vyberajú peniaze na afganských cestách. Kontrola nad cestami umožnila Talibancom prevziať kontrolu nad celým kontrabandom. Systém výberu daní Talibanom fungoval efektívnejšie ako ten vládny.

Ďalším zdrojom príjmu pre Talibancov sú prírodné zdroje. Ťažba ónyxu, mramoru, medi a následný ďalší predaj do Pakistanu dobre zapĺňajú rozpočet Talibanu. Ťažba zlata a lazuritu v severozápadnej provincii Badachšán tiež napĺňa ich kasy. Kábul zakázal ťažbu a predaj lazuritu, ale Taliban vlastnil bane v 8 z 29 okresov Badachšánu. Vzácny materiál sa vyvážal do Číny, Pakistanu, Tadžikistanu alebo sa predával na kábulských trhoch. V roku 2016 bol zisk z ťažby úžitkových nerastov Talibanom 35 miliónov dolárov, v roku 2020 to už bolo 464 miliónov dolárov.
Výdatná pomoc USA



Talibanci získali podporu aj zo zahraničia. Podľa štúdie, ktorú v posledných mesiacoch uskutočnila web stránka Conversation, bola najfantastickejším zdrojom príjmu ‘’Talibanu 2’’ finančná pomoc, ktorú USA posielala Kábulu. The Washington Post svojho času publikoval analýzu 3 000 zmlúv Pentagónu v hodnote 106 miliárd dolárov. Bolo zistené, že asi 40% z tejto sumy skončilo vo vreckách "povstalcov, kriminálnych syndikátov a skorumpovaných afganských úradníkov.To znamená, že Taliban financovali samotní Američania!

Čo bude s Afganistanom teraz, po „druhom príchode“ Talibancov? BBC uvádza, že sa Taliban sa za posledných 20 rokov zmenil. „Od americkej invázie do Afganistanu,“ píše BBC, „vo veľkých mestách krajiny vyrástla celá generácia mladých ľudí, ktorí chodia do kaviarní a telocviční, kde môžu byť muži aj ženy. Používajú mobilné telefóny, sledujú videá, počúvajú hudbu na internete ... V 90. rokoch predstavitelia hnutia zakázali svojím bojovníkom fotografovať sa a sledovať televíziu. Teraz Taliban nakrúca a zverejňuje svoje vlastné videá.“ Teraz, na rozdiel od 90. rokov, má Taliban politickú kanceláriu v Dauhe a islamistickí diplomati cestujú na rokovania do Moskvy a Teheránu.

Turecko sa chystá uznať Taliban za oficiálnu vládu Afganistanu
Turecko sa údajne blíži k dohode o uznaní Talibanu za oficiálnu vládu Afganistanu a prevádzkovaní kábulského letiska v spolupráci s Katarom. Islamistickej skupine sa otvára cesta k získaniu zahraničnej pomoci a k investíciám, informuje portál... Čítať ďalej
30 | 08 | 2021 | Lukáš Leca

Chceme vybudovať islamskú vládu, ktorá sa bude riadiť podľa práva šaría

Taliban sa zároveň stále zameriava na budovanie islamského štátu. "Chceme vybudovať islamskú vládu, ktorá sa bude riadiť podľa práva šaría. Budeme pokračovať v džiháde, kým nebudú splnené všetky naše požiadavky“, uviedol Haji Hekmat guvernér provincie Balch, ktorého dosadil Taliban.

Na rozdiel od začiatku minulého storočia Taliban teraz rokuje s miestnymi veliteľmi, vodcami etnických skupín a kmeňov. Taliban sa pri oficiálnych rokovaniach pokúša dištancovať od teroristických skupín Al-Káida a Islamského štátu zakázaných v Rusku. "Existuje veľa diskusií o tom, do akej miery Taliban skutočne prerušil svoje vzťahy s al-Káidou." Taliban sa teraz snaží ukázať ako najlepšia alternatíva pre Afganistan“, uviedol novinár afgánskej pobočky BBC Secunder Kermani

V tomto smere je však veľa pochybností. Grigorij Lukjanov, zástupca vedúceho katedry Ústavu orientalistiky Ruskej akadémie vied, na otázku, či je možné povedať, že sa Taliban zmenil, odpovedal stručne: „Ak v krátkosti, tak nie.“ Áno, Talibanci sú teraz pri moci. Prieskum z roku 2019 však ukázal, že s nimi sympatizuje iba 13,4% Afgancov. Každý môže hádať, čo to znamená pre Afganistan a krajiny s ním susediace. Slová „Budeme pokračovať v našom džiháde“ sú možno najpresnejším popisom blízkej budúcnosti.