AKTUÁLNE: Pojednávanie s Kováčikom začne neskôr
03 | 09 | 2021 I TASR/Bačinský

Obhajoba bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. žiada opäť o jeho prepustenie z väzby a navrhuje nové dôkazy i vypočutie ďalších svedkov.


Obhajoba bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. žiada opäť o jeho prepustenie z väzby a navrhuje nové dôkazy i vypočutie ďalších svedkov. Keďže sa musí sudkyňa oboznámiť s týmito podaniami, pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku začne v piatok neskôr, ako bolo pôvodne plánované. Dušan K. je obžalovaný z viacerých trestných činov.

"Ide o dve podania s prílohami. Jedno je žiadosť o prepustenie z väzby, druhé je relatívne rozsiahly návrh na vykonanie dôkazov aj s prílohami. Ide o niektoré prílohy vo forme listinných dôkazov. Takisto je tam návrh na vypočutie niektorých ďalších svedkov," uviedol obhajca Dušana K. Erik Magál. Navrhujú vypočuť aj svedkov, ktorí sú momentálne obžalovaní ako údajní členovia zločineckej skupiny takáčovcov a ďalšie osoby. Mená nekonkretizoval.
Zápisnice vyvracajú hodnovernosť svedkov

"Čo sa týka listinných dôkazov, ktoré sme predkladali, ide o zápisnice z rôznych výsluchov viacerých osôb. Z nášho pohľadu tieto zápisnice jednoznačne vyvracajú hodnovernosť spolupracujúcich svedkov. Ide o rozsiahle výpovede, ktoré sa týchto spolupracujúcich svedkov priamo dotýkajú a majú priamy vplyv na hodnotenie hodnovernosti výpovedí, ktoré odzneli aj na tomto hlavnom pojednávaní," zdôraznil s tým, že má ísť aj o hodnovernosť výpovede bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa.

Ten na hlavnom pojednávaní ešte v júli tvrdil, že odovzdal Dušanovi K. úplatok 50.000 eur za to, že mal vtedajší špeciálny prokurátor vybaviť, aby v roku 2017 nebola podaná sťažnosť proti prepusteniu údajného šéfa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala Dušana K. koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Vo väzbe je od októbra minulého roka.