Taliban nedokáže zaplniť mocenské vákuum. Začala sa vojna všetkých proti všetkým (Stefan Kornelius)
02 | 09 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Stefan Kornelius (Süddeutsche Zeitung)


Kábulský masaker bol zameraný najmä na nových pánov v krajine. Ich autorita sa už oslabuje. Islamisti všetkých smerov budú využívať Afganistan ako základňu.



Mocenský chaos. Taliban vákuum nedokáže zaplniť

Necelé dva týždne po bleskovom ovládnutí krajiny Talibanom sa objavuje skutočný mocenský chaos. Ten bude v dohľadnej budúcnosti určovať pomery v Afganistane. Rozpad štátnej moci a odchod cudzincov vytvorili vákuum, ktoré Taliban nedokáže zaplniť.

Teroristické útoky na letisku preto neboli namierené len proti USA a odchádzajúcim cudzincom. Boli smerované najmä proti novým pánom, ktorí prileteli lietadlom z Kataru a snažili sa predstaviť v lepšom svetle, aby upokojili obyvateľstvo.
Chýba skutočná kontrola nad krajinou

Taliban Afganistan nemá pod kontrolou. Nemá skutočne pod kontrolou ani hlavné mesto Kábul a dokonca ani svojich vlastných bojovníkov. Ich hovorca varuje ženy, aby nevychádzali do ulíc, pretože ozbrojenci nemusia poznať nové pravidlá. Pravdou je, že neexistujú žiadne pravidlá. Interpretovať islamský život, zaoberať sa modernou spoločnosťou, rozhodovať sa medzi úlohou štátnej moci a teroristickej organizácie – to všetko Taliban nedokáže.
Začala sa vojna všetkých proti všetkým

V nadchádzajúcich týždňoch budú v krajine prebiehať ostré boje medzi umiernenejším krídlom Talibanu, jeho radikálnymi odnožami, „nevzdelanými pešiakmi“, tisíckami islamistických bojovníkov, ktorí do krajiny prúdia, a rôznymi teroristickými skupinami a sieťami, ktoré buď už v krajine čakajú, alebo do nej práve prenikajú.

Hrozí, že Afganistan sa stane "Severnou Kóreou regiónu“
30 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Nepriateľom Talibanu už zrazu nie je Amerika

Afganistan sa opäť stal ohniskom radikalizácie. Hanba USA po 20 rokoch prebúdza sily, ktoré sa len ťažko dajú skrotiť. Masaker na letisku sa stáva majákom pre všetkých militantov a ideológov, ktorí teraz vidia, že prišla ich chvíľa. Tak ako 11. september 2001 bol začiatkom nespočetných teroristických činov na celom svete, odchod v chaose a pod dymom bômb bude inšpirovať nových atentátnikov.
Chýbala mu predvídavosť

Vedenie Talibanu sa v tomto okamihu ani nesnažilo tomu predísť. Chýbala mu predvídavosť. Ich reakcia na teroristický čin ukazuje, že boli sami zasiahnutí. Ich autorita bola poškodená ešte skôr, ako sa mohla rozvinúť.

Taliban chcel obmedziť chaos na letisku, ale chcel sa vyhnúť násiliu. Teraz za to platia väčším počtom mŕtvych ako USA a ich nepriateľom nie sú sťahujúce sa jednotky, ale samovražední atentátnici a hyperradikáli z tzv. "Islamského štátu". Al-Káida a ďalšie milície sa k nim pridajú neskôr. Keď Taliban po svojom nástupe vyprázdnil väzenské cely, našiel aj vodcu IS v juhovýchodnej Ázii - a zastrelil ho.
Od rozhovorov by sa nemalo veľa očakávať

USA, ani Nemecko by od rozhovorov s Talibanom nemali veľa očakávať. Vodcovia organizácie chceli Afganistan ovládnuť ako štátnici. Nie je však možné s nimi vytvoriť veľký štát, konštatuje na záver komentára Stefan Kornelius  v Süddeutsche Zeitung.

Turecko sa chystá uznať Taliban za oficiálnu vládu Afganistanu
Turecko sa údajne blíži k dohode o uznaní Talibanu za oficiálnu vládu Afganistanu a prevádzkovaní kábulského letiska v spolupráci s Katarom. Islamistickej skupine sa otvára cesta k získaniu zahraničnej pomoci a k investíciám, informuje portál... Čítať ďalej
30 | 08 | 2021 | Lukáš Leca